Så tränar Uppsala brandförsvar i VR

Enhetschef Marcus Nordalen, Uppsala brandförsvar, i VR-världen med en brinnande skola. Foto: Voister/Fredrik Kron.

Att utöka användningen av digitala lösningar för att effektivisera sina verksamheter är ett centralt mål för Uppsala de kommande åren. Därför testas VR-teknik som en del i befälsutbildningen på Uppsala brandförsvar. På så sätt kan befäl träna på utryckningar för bränder som kan uppstå i verkligheten.

– Vi ansökte till ett AR/VR-projekt, helt enkelt, genom ett anslag från kommunen. Jag har varit med och kommit med förslag på vilket scenario vi skulle ha. Vi ville ju se ett scenario som gav stor påverkan på hela kommunen, och då är en skola väldigt aktuell, säger Stefan Ulander, ansvarig för befälsutbildningen på Uppsala brandförsvar.

Vad upplever den som kommer till den här platsen?

– Om du är van vid tekniken upplever du ungefär som att du är på en vanlig skadeplats, för att det ser precis ut som det gör. Det är tagna bilder från skolan i en 360-miljö. Du vet  att det är fejk-miljö, men det är ju så nära verkligheten vi kan komma.

Med VR får Stefan Ulander ytterligare ett verktyg att träna sina befäl i. Och tekniken gör dessutom att befälen kan sitta på sina respektive stationer och ta instruktioner och svara på frågor istället för att åka till samma ställe och öva.

– Vi ska kunna öva på det vi kan ställas inför och brand i byggnad är ett rätt vanligt förekommande scenario. Utifrån ett sådant scenario ska vi kunna ta rätt beslut för att hantera händelsen på plats och då gäller det att kunna kommunicera mellan befäl, säger Stefan Ulander.

– Jag tycker det är bra som ett ledningsspel. Man kan ju köra ledningsplatsmötena precis som det är skarpt och jag kan prata med polisen precis som jag gör på vanliga insatser. Jag tycker det är bra faktiskt. Och det är ju kul med något nytt. Det är inte bara den här presentationen som åker förbi med någon bild och att vi måste samlas fysiskt, utan här kan man ju vara lite var man vill, säger Marcus Nordalen, enhetschef, Uppsala brandförsvar.

Nu handlar en del av arbetet framöver om att utvärdera tekniken. Och för Uppsala kommun i stort finns redan idéer om andra verksamheter som skulle kunna dra nytta av VR.

– Vi vill se om vi kan skala upp det och blanda in andra blåljusverksamheter. Möjligheten för ambulans eller polis att delta. Därför val av skola för att det är ganska lätt för oss att skala upp. Och sen se möjligheterna framåt därigenom, säger Fredrik Sedvall, avdelningschef utbildning och teknik, Uppsala brandförsvar.

27 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerVR-teknikFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng