Krasch på kryptomarknaden

Burkar Tomma Och Fulla

Foto: Adobestock

Kryptovalutor rasar på bred front. Bitcoin har tappat nästan två tredjedelar av sitt värde gentemot toppen i höstas och kryptovalutan Luna har sänkt sitt värde från 116 dollar i april till att nu vara nästintill obefintligt.

Lunas kollaps har även en negativ effekt på det algoritmiska stablecoinet Terra USD, som nu sjunkit till ett värde av 0,4 dollar. Stablecoins ska vara lugnet på den ibland stormiga kryptomarknaden, då företagen som ligger bakom dessa försöker se till att värdet alltid ligger i paritet med andra tillgångar.

Terra USD har byggts upp för att med kryptovalutan Luna som bas hålla en stabil kurs mot amerikanska dollarn på en dollar per Terra USD.

Terra USD:s kollaps har satt igång en panikvåg, där stora finansinstitut sålde av stora delar av sina tillgångar och alla andra försökte ta ut sina pengar så snabbt de kunde, säger ekonomen Frances Coppola till BBC. 

Hela marknaden har lidit störa förluster

Den största kryptovalutan bitcoin har också sjunkit den senaste tiden. Just nu ligger värdet på en bitcoin på runt 29 000 dollar, i november 2021 var siffran istället strax under 70 000 dollar.

Det kombinerade marknadsvärdet för alla kryptovalutor ligger nu på runt 1,12 biljoner dollar, ungefär en tredjedel av dess värde i november.

Källa: BBC, Dagens PS

18 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng