Förarlösa taxibilar intar Pekings gator

Självkörande Taxi I Kina; Kvinna Tittar Ut Genom Bilfönster Och Bilar På Stor Väg

Rusningstrafik i Peking. Foto: Adobestock

I Peking har de första taxiresorna utan förare ägt rum. Bakom resorna ligger både den stora internetjätten Baidu och startupbolaget Pony.ai.

Baidu, som också ligger bakom en stor sökmotor och ett internetbaserat uppslagsverk, vann tillsammans med startupbolaget Pony.ai landets första rättigheter att införa en självkörande taxi för allmänheten i Peking, utan krav på att någon sitter bakom ratten. Dock ska kommer det sitta en person i passagerarsätet som är redo att ta över om något skulle hända.

Mot 30 bilar och 300 000 resenärer

Bilarna kommer vara möjliga att beställa under dagtid i appar från respektive bolag, och de har tilldelats ett område på ungefär 35 kvadratkilometer där de får köra.

Baidu har idag Kinas största flotta av autonoma fordon och har sagt att man ska börja med tio bilar för att sedan addera ytterligare 30.

Pony.ai, som startades i Kalifornien av ingenjörer som tidigare arbetat på Baidu, har sagt att så mycket som 300 000 av Beijings medborgare kommer att kunna testa tjänsten, som till en början kommer vara gratis med både Pony.ai och Baidu.

Detta är ytterligare ett steg på vägen för den självkörande bilen, där just Kina har tagit täten med kinesiska fordonstillverkare som varit först med till exempel tester utan en chaufför bakom ratten och åkning för medborgare.

Källa: CNN

2 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng