Den nya planen för vår hälsodata inom EU

Eu, Vårdplan; Tabletter, Stetoskop Mm

Foto: Adobestock

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till medlemsländerna om en ny förordning för hur hälsodata ska hanteras inom unionen. Enligt kommissionen kommer förordningen att förenkla för både medborgare och den medicinska forskningen i EU.

– Jag är stolt över att tillkännage EU:s första gemensamma dataområde. Det europeiska hälsodataområdet kommer att bli en ”nystart” för EU:s digitala hälsopolitik där privatpersoner och forskning drar nytta av hälsodata. I dag lägger vi grunden för en säker och tillförlitlig åtkomst till hälsodata som är helt i linje med EU:s grundläggande värden, säger Margaritis Schinas som är vice ordförande i EU-kommissionen.

Lättare datahantering i hela EU

EU:s nya förordning som kallas European Health Data Space (EHDS) eller det europeiska hälsodataområdet, skulle bland annat innebära att du som EU-medborgare får tillgång till dina hälsodata på ett smidigare sätt, och har möjlighet att dela dessa med vården i det EU-land du befinner dig.

Förordningen betyder också att det skapas ett gemensamt europeiskt format för e-recept, bilddiagnostik, patientöversikter med mera, och förhoppningen är även att det ska underlätta för den medicinska forskningen i regionen, när forskare och institutioner i det nya starka och säkra regelverket kan få tillgång till stora mängder data.

Och förstås står säkerhet och den personliga integriteten högt på agendan för att en sådan här förordning ska bli verklighet.

– I dag bygger vi ännu en hörnsten för den europeiska hälsounionen. Vår vision blir verklighet. Det europeiska hälsodataområdet är banbrytande för den digitala omvandlingen på hälsoområdet i EU. Det sätter människorna i centrum och ger dem full kontroll över sina uppgifter så att de kan få bättre vård i hela EU. Hälsodata kan också, med strikta regler för dataskydd, utgöra en rik källa för forskare, innovatörer och beslutsfattare som arbetar med kommande livräddande behandlingar. EU tar verkligen ett historiskt steg framåt mot digital hälso- och sjukvård i EU, säger Stella Kyriakides som är kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet.

Nationell myndighet ska utses

Förslaget ska först ut på en remissrunda bland medlemsländerna de kommande månaderna, som samtliga måste skapa nya nationella myndigheter och kontaktpunkter för digital hälsa. Förslaget ska också diskuteras inom EU-rådet och Europaparlamentet.

– Regeringen ser fram emot att ta del av förslaget till förordning och kommer analysera hur svensk lagstiftning och infrastruktur uppfyller kraven enligt förslaget, säger Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren.

Källa: Europeiska kommissionen, Regeringen

4 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng