Utryckningsfordon slår om trafikljus

Utryckningsfordon; Ett Grönljus

Ford testar uppkopplade trafikljus som kan styras av ambulanser och andra utryckningsfordon för att slå om till grönt.

– Oavsett om det är en brandbil som bevakar en brand eller en ambulans som är på väg till en olycka, är det sista någon vill att dessa förare ska tvingas stanna bland andra fordon som väntar på att trafikljusen ska slå om, säger Martin Sommer, forskningsingenjör, Automated Driving Europe, Ford of Europe.

Fords tester ägde rum i och utanför staden Aachen i Tyskland och var en del i ett större projekt om automatiserade och uppkopplade fordon, och deras samspel med nätverksinfrastruktur och vägar runtomkring.

Två tester

I ett av testerna utrustades bilar med enheter som signalerade till trafikljusen att de närmade sig. Detta slog om ljuset till grönt, och återgick sedan till sin standarddrift.

I ett annat test fick fordon information om när trafikljus skulle slå om, och kunde anpassa sin körning och hastighet för att komma fram vid rätt tidpunkt.

– Utbyte av data mellan bilar, utryckningsfordon och trafikljus i realtid med hjälp av den senaste mobiltelefontekniken gör vägtrafiken säkrare och mer effektiv. Intelligent trafikljuskontroll hjälper till att rädda liv när varje sekund räknas och minskar även onödiga väntetider och minskar CO2-utsläppen, säger Michael Reinartz, direktör, Consumer Services and Innovation, Vodafone Tyskland.

Källa: Ford

1 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng