Så hotar Taiwans utsatta läge världens teknik

National Revolutionary Martyrs' Shrine I Taipei

Helgedomen National Revolutionary Martyrs' Shrine i Taipei.

Kina har utökat sina militära aggressioner mot republiken Taiwan. En kinesisk attack skulle få enorma konsekvenser inte bara för Taiwan, utan för hela världen, inte minst på grund av att Taiwan är världens ledande producent av halvledare.

Taiwan spelar en avgörande roll i att se till att världen får ta del av högteknologiska enheter, oavsett om det handlar om exempelvis datorer, mobiler, tvättmaskiner eller bilar. Det beror på att Taiwan är den ledande producenten av halvledare.

De senaste månaderna har dock ön fått erfara en växande militär aggression från Kina. Som svar har Taiwan satsat mer på militär utbildning och investerat rekordstort på försvaret. Om en konflikt skulle inträffa mellan de båda kan konsekvenserna bli stora, menar Roy Lee från Chung-hua, ett taiwanesiskt institut för ekonomisk forskning.

Det skulle vara katastrofalt inte bara för Taiwan och Kina utan även för USA, EU med flera. Med bilbristen som råder nu behöver du vänta i sex månader på en europeisk bil. Om Taiwan slutade leverera chip till andra produkter skulle du förmodligen behöva vänta över ett år på en ny smartphone, och ännu längre för en bärbar dator.

TSMC viktigt för Taiwan

Mycket av Taiwans produktion av halvledare kommer ifrån Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Företaget anses så viktigt för Taiwan att de anställda kan ansöka om att undantas från militärtjänstgöring även om de kallas in, enligt Taiwans försvarsministerie.

Rysslands invasion av Ukraina har ökat oron för att Kina ska attackera Taiwan. Kinas kommunisktiska ledning har länge gjort anspråk på republiken som en del av dess territorium, trots att de aldrig regerat över den.

Källa: CNN

6 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng