Ett samarbete med Microsoft

Så fortsätter Surface att utvecklas

Microsoft Surface, det vill säga Microsofts datorer, surfplattor och interaktiva skärmar, firar 10 år i år. Med visioner om batteri som varar hela dagen och ett av världens tystaste rum som mäter ljud från tangentknapptryckningar, fortsätter Microsoft att utveckla sina hårda produkter, för en säkrare verksamhet, effektivare hantering och nöjdare medarbetare.

– Vi lanserade Surface för att visa på nya möjligheter i samspelet mellan hård- och mjukvara och samtidigt kunna erbjuda innovativa Windowsdatorer, säger Johan Huss, Surface Partner Development Manager på Microsoft Sverige. 

Forskning och innovation

Innovationer som användaren av en Surface kan dra nytta av är enligt Johan Huss kamera, högtalare och mikrofoner väl optimerade för Teamsmöten och tangentbord vars klickljud och känsla är framtagna genom bland annat forskning i ett av världens tystaste rum, där också olika sätt att minimera bruset från en dator undersöks.

På Microsoft är det samma person på bolaget som är chef över både Windows och Surface, vilket för Johan Huss speglar vikten av att utveckla datorer och mjukvara tillsammans för en optimal upplevelse för användaren.

– Vi lägger mycket resurser på forskning och utveckling. Ett av våra initiativ handlar om ”all day battery” med visionen att vi inte ska behöva ladda vår dator på hela dagen.

Även skärmen på en Surface skiljer sig från konkurrenternas: istället för att ha skärmformatet 16:9 som många andra PC:s, är en Surface-skärm 3:2, det vill säga som ett liggande A4-papper.

– Det finns mycket forskning som visar att vi har lättare att tillgodogöra oss information på en sådan skärm, och därför har vi valt att anpassa våra datorer därefter.

Lyfta medarbetaren

En av förhoppningarna, och som också undersökningar bekräftar, är att medarbetare ska känna sig uppskattade och prioriterade av sina arbetsgivare när de får arbeta på en Surface-maskin.

– Jag gillar egentligen inte att använda ordet premium, men det är den känslan som vi både vill förmedla, och som användarna av Surface beskriver det som. Designen är genomtänkt och stilren, och av naturliga skäl kommer Surface med en helt ren Windows Pro installerat, en så kallad signature image. Därefter kan arbetsgivaren välja att lägga till ytterligare funktioner och tjänster via Microsoft 365, säger Johan Huss.

Vinster för it-enheten

Utöver att användaren kan välja en enhet efter sina behov från de olika formfaktorer som Surfacefamiljen erbjuder, finns det också stora vinster för arbetsgivaren.

För det första blir det lätt att handha organisationens alla datorer genom Surface Management Portal, en extra funktion i Microsoft Endpoint Manager. En organisation som har Microsoft 365 kan då få en smart överblick över alla som använder vilken enhet och hur de mår.

Johan Huss, Microsoft

Johan Huss, Microsoft.

För det andra får datorerna en bättre grundläggande säkerhet.

– Vi ser att attacker när en hackare riktar in sig på hårdvaran på en enhet, blir vanligare och vanligare. Om olyckan är framme kan vi väldigt snabbt rulla ut uppdateringar även för Surface firmware via Windows Update. It-avdelningen behöver inte plocka in datorerna utan allt kan skötas centralt.

Hur hållbar är en Microsoft Surface?

– Microsoft har ambitiösa hållbarhetsmål. Ett av dessa är att vara klimatnegativa år 2030 med avseende på växthusgaser, och år 2050 ska vi ha betalt tillbaka hela vår koldioxidskuld sedan vi startade 1975. Några exempel på hur detta exemplifieras med vår Surfacefamilj är att 98 procent av allt material är återvinningsbart, och att den som beställer våra datorer till sin organisation kan vi genom vår Surface Emission Estimator räkna på precis vad alltifrån material till transport kommer att ge för koldioxidavtryck. Genom att designa och tillverka enheter med hög kvalitet och av tåliga material får vi datorer som håller länge och ofta får både ett andra och tredje liv vilket också är positivt hur ett hållbarhetsperspektiv.

4 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Microsoft, Magnus Lekberg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng