It-plattform hjälper ukrainare med svenska boenden

Ukrainska Flyktingar Med Väskor

Efter Rysslands invasion är nu miljontals ukrainare på flykt från landet. Matchningstjänsten Swedes for Ukraine ska nu föra samman ukrainska flyktingar och svenskar med rum, hus eller lantställen. 

– Ukraina uppskattar det stora stöd vi fått i Sverige, och jag vill uppmana alla som har möjlighet att hjälpa till och sprida information om Swedes for Ukraine såväl till svenska familjer som till ukrainska flyktingfamiljer, säger Andrii Plakhotniuk, Ukrainas ambassadör i Sverige.

Tiotusentals ukrainare har redan anlänt till Sverige. Nu ska plattformen Swedes for Ukraine underlätta för svenskar med rum, hus eller lantställen att få kontakt med flyktingfamiljer. Där kan även flyktingfamiljer presentera sig. Därefter ska de båda kunna ta kontakt med varandra på ett smidigt sätt.

Tre olika språk

Sajten finns på ukrainska, svenska och engelska. Swedes for Ukraine samarbetar även med Stadsmissionen för stöd till flyktingfamiljerna utöver boendet.

– Boende är en förutsättning för att känna trygghet i ett nytt land och därför central för de många familjer på flykt undan krigets Ukraina. Sveriges Stadsmissioner vet av erfarenhet att det även är viktigt med annan form av stöd till människor på flykt och kan i detta samarbete erbjuda det utifrån flyktingens behov, säger Jonas Wihlstrand, generalsekreterare på Sveriges Stadsmissioner.

Tjänsten har utvecklats av ukrainska ingenjörer på det svenskägda it-företaget Sigma. 

Källa: Sigma

13 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng