Appen som hjälper till i skilsmässan

Varannan Vecka; Barn Kramar Mamma

Med skilsmässor och separationer kommer krav på att de vuxna hanterar den situation som barnen hamnar i. Appen Varannan Vecka erbjuder en hjälp på vägen.

– Skilsmässan i sig behöver på lång sikt inte bli problematiskt för barnen. Det är kvaliteten på vuxensamarbetet som är det viktigaste för barns hälsa och utveckling. Därför är det så viktigt att de vuxna fortsätter vara ett väloljat föräldrateam även efter att kärleksrelationen tagit slut, säger Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och delägare i Varannan Vecka.

Underlätta för föräldrar och barn

Livet för runt 65 000 barn förändras varje år när deras föräldrar väljer att skilja sig eller separera och runt 4 av 10 av dessa barn bor växelvis hos varje förälder. I en sådan situation är det helt avgörande att föräldrarna har en god kommunikation, och är flexibla och visar god samarbetsvilja.

Med appen Varannan Vecka vill forskarna Malin Bergström och Linda Ljunggren Syding skapa en sorts plattform för att föräldrar och andra vuxna i barnets närhet enklare ska kunna samarbeta, få hjälp till rådgivning eller ha möjlighet att chatta med medlare, barnpsykologer eller familjejurister.

– Dagens stöd till barn och föräldrar efter en separation är reaktivt och fungerar uselt, säger Linda Ljunggren Syding, vd och grundare av Varannan Vecka. Det ser vi bland annat genom fördubblingen av antalet vårdnadstvister jämfört med för 15 år sedan. Vi har utvecklat Varannan Vecka för att bli ett proaktivt digitalt stöd som kan förebygga samarbetsgnissel och erbjuda snabbare hjälp att lösa konflikter. Att förebygga psykisk ohälsa hos barn är drivkraften i vårt sociala entreprenörskap. Genom samarbeten med banker, jurister, vårdgivare, familjerättssocionomer och försäkringsbolag vill vi förbättra hälsan och välmående för många barn och deras föräldrar efter en separation.

Källa: Varannan Vecka

11 april 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng