Växande gap mellan kvinnor och it

It; Kvinna Hoppar Mellan Två Klippavsatser

Var femte kvinna upplever att teknik i vardagen är mer anpassade för män än kvinnor och att en bättre bild av arbetsuppgifterna inom ett it-relaterat yrke skulle få fler kvinnor att söka sig till branschen. Det visar en ny undersökning från Insight Intelligence.

– Undersökningen visar tydligt att intresset för it ökar ju mer man konkretiserar vad det innebär. Begreppet ’it’ har inte åldrats i samklang med vad yrket idag innefattar och att använda det utan kontext verkar avskräckande för unga kvinnor att vilja arbeta med det, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Undersökning, som gjorts i ett samarbete mellan bland annat Insight Intelligence, Blekinge Tekniska Högskola och KPMG, baseras med hjälp av Sifo på intervjuer av 1 000 kvinnor i Sverige i åldrarna 16 till 30 år med frågor om it-branschen och synen på att ha en yrkesroll inom it.

Tech coolare

Det näst vanligaste svaret på frågan om vad man tror krävs för att få fler kvinnor att söka sig till yrken inom it är ”att lyfta fram vilka arbetsuppgifter som jobb inom it innefattar”.

Precis som Lukas O Berg poängterar kan begreppet som används också spela roll: enligt 36 procent av de svarande tycker nämligen att begreppet ’tech’ låter ”coolt” medan bara 6 procent tycker att detta stämmer in på ’it’.

It anpassat för män

Andra fynd från undersökningen är bland annat att 28 procent inte vill utbilda sig inom it samtidigt som 69 procent tror att det skulle ge dem fördelar att göra det, att kvinnliga förebilder ses som det bästa sättet att få fler kvinnor att söka jobb inom branschen, och att var femte kvinna upplever att den teknik de använder i vardagen inte är lika anpassad för kvinnor som för män.

Källa: Insight Intelligence

8 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng