Ukraina bygger en cybersoldatarmé

Ett Tangentbord Med Tangenter Upplysta I Ukrainas Flaggas Färger

Ukraina tar hjälp av hackare för att både försvara sig och för att attackera viktiga ryska mål. En sådan här nationell satsning i cyberkrig saknar motstycke. Samtidigt varnar experter för hur svårt det är att kontrollera cyberattacker.

– Vi skapar en it-armé. Det kommer att finnas uppgifter för alla. Vi fortsätter att ta cyberkampen, twittrade Ukrainas vicepresident Mykhailo Fedorov under helgen.

31 ryska mål

Utöver att hjälpa till med att försvara kritisk ukrainsk infrastruktur, ska hackarna som Ukraina knutit till sig ha fått 31 specifika mål att vända sig mot, däribland banker och kritisk infrastruktur i energisektorn, till exempel oljebolagen Gazprom och Lukoil. Samma lista lär finnas att hitta på vissa hackarforum.

Utöver denna mer nationella satsning har hackerkollektivet Anonymous också förklarat officiellt cyberkrig mot den ryska regeringen. Under lördagen twittrade gruppen bland annat en film om hur de lyckats hacka rysk statstelevision.

Conti ska attackera väst

Men även Ryssland har fått stöd från hackare. Den ryska hackergruppen Conti har meddelat att den ryska regeringen har gruppens fulla stöd. Senare ändrade gruppen sin utsago något genom att understryka att man inte stödjer någon enskild regering utan ska slå tillbaka mot väst och amerikansk cyberaggression.

Enligt BBC fortsätter ryska hackare att attackera ukrainska webbsidor och tjänster, och enligt säkerhetsföretaget Check Point ska sådana attacker ha ökat med nästan 200 procent sedan invasionen började.

Oro för spridning och individer

Samtidigt finns det en oro för vilka oväntade konsekvenser det kan få när civila ger sig in i kriget.

Enligt Jens Monrad, chef för threat intelligence på it-säkerhetsföretaget Mandiant, är det dels olagligt i många länder att utföra hackerattacker, oavsett om målet är nobelt, dels är det oklart hur enskilda individer ska skydda sig beroende på hur Ryssland agerar om den som utför attacker mot landet upptäcks.

Även Jen Easterly, chef för USA:s cyber- och infrastruktursäkerhetsorgan CISA, är medveten om det svåra i cyberkrigsföring.

– Som en krigsveteran är jag djupt beundrad över det mod det ukrainska folket visar. Även om det inte finns några direkta hot mot USA, måste vi vara redo på att ryska cyberattackoperationer kan spilla över, samt en ökning av ransomware, twittrade han i lördags.

Källa: ZDNet

2 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng