Träffsäkra väderprognoser med AI

Översvämning I Stad

En ny AI-modell kan göra lokala väderprognoser mer träffsäkra, speciellt gällande extremväder. Modellen är även billigare än nuvarande tekniker.

Det är inte alltid det lättaste att fram korrekta regionala väderprognoser. Ofta är det svårt att förutse hur kraftig nederbörd och extrema väderhändelser slår lokalt. Idag används superdatorer och meteorologer som matar data genom komplexa modeller, vilket är en relativt dyr metod.

Billigare och mer exakta prognoser

Nu har startupen ClimateAI tagit fram en maskininlärningsmodell som ska kunna göra lokala prognoser billigare och mer exakta. Modellen skalar ned globala prognoser utan att kräva samma mängd resurser som tidigare behövts för att få ned de till lokala prognoser.

Istället för att ge prognoser på exempelvis att det är 40 procents risk för regn i en viss region under veckan ska ClimateAI:s användare få svar på mer konkreta frågor som: Vad är sannolikheten att det kommer regna eller inte imorgon? Var exakt kommer det regna?

– Genombrott inom AI och maskininlärning förändrar väderprognoserna, och resurstunga regionala vädermodeller kan snart helt ersättas av metoder för maskininlärning, säger Stephen Rasp vid Oxfords universitet, en av personerna som utvecklat modellen.

Källa: ZDnet

23 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng