Sveriges mest skadliga programvaror rankade

Trojansk Häst

Den modulära trojanen Emotet är den mest utbredda skadliga koden i Sverige, visar en ny rapport. Näst vanligast är “infostealern” Formbook följt av Snakekeylogger som genomför autentiseringsstölder.

Under den gångna månaden har Check Point Softwares säkerhetsforskare även sett hur ett antal skadliga programvaror, inklusive Emotet, utnyttjat det allmänna intresset kring händelser kopplade till Ryssland och Ukraina genom att skapa e-postkampanjer på ämnet för att locka människor att ladda ner skadliga bilagor.

Det är därför viktigt att alltid kontrollera att en avsändares e-postadress är autentisk, vara uppmärksam på eventuella felstavningar i e-postmeddelanden, inte öppna bilagor eller klicka på länkar om du inte är säker på att e-postmeddelandet är säkert, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software.

Check Point har släppt en rapport över utvecklingen inom cybersäkerhet för februari 2022. Rapporten visar att Emotet är Sveriges mest utbredda skadliga kod då den påverkade 5 procent av alla verksamheter. Emotet är en avancerad och modulär trojan som levererar skadlig programvara och kampanjer och nyttjar flera metoder för att undvika att bli upptäckt. Vanligtvis sprids den via nätfiskemejl innehållandes skadliga bilagor eller länkar. Även globalt är Emotet den mest skadliga koden.

Därefter följer Formbook, en “infostealer” som samlar in webbläsarinformation, tar skärmdumpar och registrerar när du trycker på tangenter. Formbook riktar sig främst mot WindowsOS. 

SnakeKeylogger är trea i Sverige och fungerar som en modulär .NET keylogger som utför autentiseringsstölder. Främsta funktionen den har är att registrera tangentbordstryckningar och föra över insamlad data till de kriminella. Eftersom SnakeKeylogger kan stjäla i stort sett all sorts känslig information anses programvaran vara ett stort hot mot integriteten och säkerheten på nätet.

Källa: Check Point

15 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng