Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson har gått bort

dagny-carlsson.jpg (1)

Dagny Carlsson under MVTE-mässan 2018.

Dagny Carlsson, Sveriges äldsta bloggare, har dött vid 109 års ålder. Voister träffade henne under e-hälsomässan MVTE i Kista 2018, då hon berättade om hur vi kan få äldre att bli mer digitala och varför det inte var bättre förr. 

Dagny Carlsson föddes i Kristianstad 1912, samma år som Titanic sjönk. När Dagny var 93 år började hon blogga och blev då Sveriges – och förmodligen världens – äldsta bloggare. I hennes blogg fick läsarna ta del av alltifrån dagliga aktiviteter med vänner till hennes tankar om Metoo och näthat.

Under hösten 2021 flyttade hon från sin lägenhet in på ålderdomshem, där hon fortsatte med bloggandet. Den 24 mars 2022 gick Dagny Carlsson ur tiden, 109 år gammal. 

Såhär svarade Dagny Carlsson på Voisters frågor när vi träffade henne under e-hälsomässan MVTE 2018. Vad är din bästa teknikpryl som du inte kan vara utan?

För mig är det nog datorn. Jag gillar allra mest att skriva på den och få kontakt med människor genom mejl. Det kostar inget och är jätteenkelt. 

Du fyller ju 106 i maj. Vilken är den bästa teknologiska uppfinningen under din livstid, skulle du säga?

Det är olika för olika människor. För bönderna är det nog lantbruksmaskinerna som underlättar grävandet, för hantverkarna är det maskinerna som gör att de slipper slita ut kroppen. Sedan även samfärdsmedlen, som gör att vi inte behöver ha häst och vagn. Men det som jag gillar allra mest är att vi nu har telefon, tv och radio som ju inte fanns förr. 

Vad tycker du Sverige ska satsa på och göra investeringar inom?

Investera i oss äldre och var inte snåla. Allt kostar pengar. Ungdomarna klarar sig mer själva, vi äldre kan behöva lite hjälp på traven.

Vad är det bästa med det allt mer digitala samhället?

Det gör det lättare i alla möjliga sammanhang. Vi behöver inte alltid slita ut oss med kroppsarbete och vi kan komma i kontakt med varandra på ett smidigt sätt. 

Hur ska vi få äldre att bli mer digitala?

Ha tålamod. De kan ibland vara rädda och tro att de inte kan. Försök övertala dem lugnt och sansat och förklara att det inte är farligt och inte svårt. Men tvinga dem aldrig. 

Inom vilka områden tror du artificiell intelligens och robotar kan göra mest nytta?

Jag tror att robotar kan göra nytta inom hemtjänsten. Jag har alltid sagt att jag vill ha en liten robot som gör vad man säger till den. Det är mycket bättre än att det kommer en sur hemtjänstarbetare som bara kommer och sedan går igen. 

24 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng