SKR om nya dataavtalet: "Jätteviktigt för digitaliseringen"

Patrik Sundström Skr

Patrik Sundström, CDO på SKR.

EU och USA har godkänt ett nytt preliminärt dataöverföringsavtal som ska ersätta det nedlagda Privacy Shield. Patrik Sundström, CDO på SKR, är positiv till beskedet och menar att om överenskommelsen blir juridiskt bindande kan Sverige börja accelerera den digitala omställningen i välfärden igen. 

Överenskommelsen är ännu bara på principnivå, den är inte specifik än. Ett antal områden ska konkretiseras. Under förutsättning att frågan får sin lösning på ett bra, integritetsskyddande sätt kan det få stor betydelse. Då kan vi accelerera den digitala omställningen i välfärden i Sverige och hela EU. Frågan är jätteviktig för hela den fortsatta digitaliseringen. 

– Men än så länge är det dock för tidigt att veta vad det innebär. Vi behöver vänta på att EU och USA tar fram de juridiska dokumenten i detalj. Dessa har inte släppts än, säger Patrik Sundström, CDO på SKR. 

Sedan Schrems II-domen föll i EU-domstolen under sommaren 2020 har osäkerheten varit hög kring hur amerikanska molntjänster får användas inom EU.

Det har inneburit svårigheter för offentlig sektor att tolka och bedöma vad som är lagligt att göra och inte, vilket har satt ett stopp för EU:s välfärdsdigitalisering. Tveksamheterna har gjort att vi inte kunnat gå framåt i den takt vi vill.

Förhandlingar utan insyn

Sedan dess har EU och USA arbetat för att ta fram ett avtal som ska göra det möjligt att flytta data över Atlanten. En process som skett utan någon vidare insyn.

Det har inte kommit ut så mycket information kring hur förhandlingarna går. Så att de nu nått en principöverenskommelse är ett positivt besked i rätt riktning och en indikator på att båda parterna vill lösa frågan. I värsta fall hade de kommit med ett uttalande att förhandlingarna inte alls kommit framåt.

Vad är nästa steg?

Jag hoppas att processen med att göra dokumenten juridiskt bindande går fort och att de blir så pass vägledande att vi i Sverige kan börja agera och få stöd utifrån dem.

Då kan offentlig sektor accelerera digitaliseringen igen, och ha tydliga spelregler kring skyddet för personuppgifter, avslutar Patrik Sundström.

28 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng