Ryssland blockar Instagram – efter tillåten hatretorik

Mobil Med Appar

Idag blockeras tillgången till Instagram i hela Ryssland. Detta efter att Meta, som äger plattformen, beslutat att tillåta uppmaningar till våld mot Vladimir Putin och ryska soldater, något som tidigare har brutit mot användarregler.

Hatretoriken blir tillåten i vissa länder, däribland Polen, Ukraina, Litauen och Estland. I och med den nya policyn krävde den ryska åklagarmyndigheten att Meta skulle förklaras som en extremistorganisation och förbjudas i Ryssland.

Policyändringarna har stött på viss kritik, men Meta försvarar sitt beslut.

Som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina tar vi tillfälligt hänsyn till former av politiska uttryck, som normalt skulle bryta mot våra regler om uppvigling till våld, såsom “död åt de ryska inkräktarna”, skriver Meta i ett uttalande.

Sedan tidigare har Ryssland blockerat tillgången till Facebook i landet. Detta på grund av att Facebook begränsat åtkomsten av rysk media på plattformen.

Meta-ägda Whatsapp kommer dock att fortsätta vara tillgängligt i landet, eftersom det snarare är en meddelandeplattform än en social medieplattform.

Källa: BBC

14 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng