Rise nya kravmärkning för digitala tjänster

Rise; Människor På Stan

Genom projektet Sjyst Data! ska Rise ta fram en certifiering för tjänster som lever upp till en god integritet. Det är ett sätt att stärka användaren och näringslivets innovationskraft.

– Vi tänker oss en slags kravmärkning för digitala tjänster. Med tanke på vilken djungel det är bland appar och digitala tjänster så behövs ett sätt som gör det enkelt för användaren att välja alternativ där man vet att ens personliga data hanteras korrekt och etiskt, något som saknas idag. Företag som vill utveckla datadrivna tjänster med respekt för användarnas integritet ska kunna använda märkningen för att signalera det, som ett slags kvalitetsstämpel, säger Håkan Cavenius, RISE.

Certifiering och workshops

Sjyst data!-projektet har pågått sedan 2015 och kommer nu i sin tredje fas att utöver certifieringen hjälpa till att stötta med workshops och kunskapscenter för företag som vill veta mer om dataskydd till sina innovationsprocesser.

– Våra partners, stora som små företag, känner ofta osäkerhet kring integritet och dataskydd vilket hämmar utvecklingen av nya datadrivna tjänster som skulle varit till nytta för såväl användare som samhälle. Därför är både kunskapscentret och certifieringen viktiga steg för att öka datadriven innovation och tjänsteutveckling, säger Christina Lagerstedt, RISE.

Rise leder projektet, och det finansieras av Vinnova. I projektgruppen ingår bland andra Kantar, Lunds universitet, Malmö universitet, Nordiska Museet, SEB, Telia och Tre.

Källa: Rise

23 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng