Nytt rymdlabb för AI-satelliter i Göteborg

Göteborg, Ai, Rymd; En Satellit I Rymden

Europeiska rymdmyndigheten, ESA, öppnar tillsammans med AI Sweden ett nytt labb i Göteborg för avancerad teknikutveckling med hjälp av AI. Labbet blir först ut i ett stort europeiskt samarbete.

– Det är otroligt glädjande att vi får en så stor satsning på rymd och AI till Sverige. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ESA för att stärka Europas och Sveriges innovationskraft inom rymdsektorn, säger Martin Svensson, Co-Director AI Sweden, som är det svenska nationella centret för AI-teknik.

Edge learning på satelliter

Labbet har fått namnet Φ-lab@Sweden, där Φ är den grekiska bokstaven Fi. Ett av skälen till att ESA väljer att lägga labbet i Sverige är för att få tillgång till så kallad edge learning-teknik från AI Sweden, som gör det möjligt att träna AI-modeller direkt i till exempel satelliter.

Dessutom hoppas man kunna använda maskininlärning för att med hjälp av satellitdata identifiera alltifrån översvämningar och algblomningar till illegalt fiske och avskogning.

Första punkten i forskningsnätverk

Φ-lab@Sweden samlar industri och investerare för att stärka den europeiska forskning inom så kallad jordobservation och AI. Labbets arbete kompletteras av forskning på det svenska rymddatalabbet där AI Sweden också ingår, tillsammans med Rymdstyrelsen, Luleå Tekniska Högskola och RISE.

– Vi är väldigt glada över att få igång den första kontaktpunkten för ESA@Φ-labNET, och jag ser partnerskapet som en utmärkt möjlighet att samarbeta mycket nära. AI Sweden kommer att ge våra forskare tillgång till deras resurser, och vi delar med oss av ESA@Φ-labs kunskap och erfarenhet. Avtalet är inte bara ömsesidigt fördelaktigt för ESA och AI Sweden, utan kommer också att bidra till att hålla europeisk transformativ innovation i framkanten av AI i rymden, säger Géraldine Naja, Director of Commercialisation, Industry and Procurement.

Källa: AI Sweden

18 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng