Ny rapport: Drönare lämpliga vid skogsbränder

Drönare; Brand I Ett Träd

Drönare kan användas för att bekämpa skogsbränder, enligt en ny rapport från Skogforsk. Några tänkbara användningsområden är lyft av utrustning och vatten, detektering av bränder samt svår och farlig flygning.

Drönarna som beskrivs i rapporten har kapacitet att lyfta minst 200 kilo och är därmed så kallade högkapacitetsdrönare. Rapporten betonar dock att de inte kan användas för direkt släckning av vare sig brandfronter eller glödbränder. Det står också klart att de inte ska ersätta helikoptrar, utan snarare agera komplement. 

– Drönarna skulle kunna användas vid förbevattning och släckning av en brand som upptäcks i ett mycket tidigt skede. Men transport av vatten till tankar i terrängen är det användningsområde som är mest troligt. Tankarna kopplas i så fall in i ett trycksatt slangsystem som används av markpersonal för att bekämpa glödhärdar, säger Kari Hyll på Skogforsk, en av personerna bakom rapporten.

Behövs mer kunskap

Fortfarande behövs dock mer kunskap rörande vilka skogsbränder som drönare kan detektera. Det behövs också en ökad kännedom i hur de kan följa brandutveckling samt vilka sensorer och flyghöjder som är mest lämpliga.

– Vi behöver också veta mer om batterikapaciteter för eldrivna drönare och vilka flygtider som kan förväntas i praktisk drift. Dessutom ser vi ett behov av operativa scenarioövningar för att ge kunskap om hur drönare används som mest effektivt vid olika förhållanden, säger Tomas Johannesson på Skogforsk, och medförfattare till rapporten.

Ökad förståelse från drönarpiloter

För att kunna börja nyttja drönare vid skogsbrandsbekämpning behövs också ett validerat informationsmaterial, främst riktat till Räddningstjänsten eftersom det är räddningsledaren som beställer flygresurser vid skogsbränder.

– Drönarpiloter, som enligt nuvarande lagstiftning är skyldiga att vara närvarande på plats, skulle också behöva en grundläggande förståelse för brandbeteende och kännedom om taktik, metoder och teknik för skogsbrandsläckning. Vi anser också att regelverket kring drönarflygning generellt behöver utvecklas för att drönarnas fulla potential ska kunna utnyttjas, säger Kari Hyll.

Källa: Skogforsk

23 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng