Ett samarbete med HPE

Hållbar konsumtion med grön kod

Att vara hållbar innebär idag att spara pengar genom till exempel bättre anpassad hårdvara och smartare nedkylning i våra datacenter. Men även att använda bättre kod i flerkärniga processorer kan spara uppemot 50 procent av den energi som används. John Frey, Chief Technologist Sustainable Transformation på HPE, tipsar om hur it-beslutsfattare kan gå tillväga för att övertyga sin verksamhet om en grönare väg.

– För mig handlar hållbarhet helt enkelt om att hjälpa företag och organisationer att använda sina resurser på ett mer effektivt sätt. Idag finns det inte längre en motsättning med att vara hållbar och ekonomisk samtidigt. Tvärtom. All effektivisering vi pratar om med våra kunder innebär minskade kostnader och ökad hållbarhet, säger John Frey, Chief Technologist Sustainable Transformation, HPE.

För bolag som HPE, som tillhandahåller lagring och servrar, kan de största och viktigaste besparingarna göras under tiden som produkten konsumeras, till skillnad från vid produktion, vilket är fallet för exempelvis systerbolaget HP och deras datortillverkning.

Fyra nycklar

John Frey lyfter framförallt fyra viktiga saker att tänka på för att bli mer effektiv och samtidigt mer hållbar. De tre första handlar om olika sätt att effektivisera sättet som vi konsumerar utrymmet i det datacenter vi använder. 

Det handlar för det första om att använda utrymmet mer effektivt, för det andra att anpassa hårdvaran till arbetet den ska utföra, och för det tredje att bygga smartare nedkylningssystem.

Den fjärde punkten är den nyaste, och kanske så långt den minst uppmärksammade i hållbarhetsdiskussionerna om it. Det handlar om att använda bättre, effektivare kod som i sin tur kan göra stor skillnad för klimatet.

Halvera energikonsumtion med smartare kod

I en studie testade man en ganska rudimentär men krävande multiplikationsberäkning. För språket Python tog det sju timmar att lösa. För språket C tog samma uträkning nio minuter. Och genom att dra fördel av dagens flerkärniga processorer, tog uträkningen mindre än en sekund.

Idag finns det inte längre en motsättning med att vara hållbar och ekonomisk samtidigt. Tvärtom.

– Om all världens mjukvara kördes på programmeringskod i Rust, som skapades 2010 av Graydon Hoare på Mozilla Resarch och som liknar C i sin effektivitet, skulle vi kunna reducera energikonsumtionen i all världens teknik med 50 procent. 

Så får du ekonomichefens öra

John Frey brukar återkomma till en och samma fråga när han pratar med it-chefer i verksamheter i alla möjliga branscher och storlek: ”Finns det något it-projekt eller någon it-lösning som du är övertygad skulle förbättra din verksamhet, men som du i dagsläget saknar pengar för?”. Svaret är alltid ja.  

– Då brukar jag föreslå att du går till ekonomichefen och ställer frågan: ”Om jag kan spara pengar på vår it, kan jag få behålla 50 procent av överskottet?” Den frågan börjar också få ett ja som svar.

Nästa steg för verksamheten är att mäta var den är idag, för att sedan ha på fötter och kunna bevisa sina besparingar. Enligt John Frey är det här hållbarhetsaspekten blir en ofrånkomlig effekt. Det du som it-chef egentligen gör är att effektivisera hela driften och hanteringen av den it du förvaltar. 

John Och Jostein På Hpes Kontor I Ulriksdal

John Frey och Jostein Birkeland, HPE.

– När detta kan bevisas, då kan verksamhetens kommunikationsavdelning ta vid och berätta er hållbarhetsstory på ett trovärdigt sätt, baserad på fakta.  

Vad får du för bild när du pratar med svenska verksamheter?

– Sverige och Norden har alltid varit långt framme i dessa frågor. Svenska verksamheter är early adopters, och det som händer här får inom några år spridning i Europa, och sedan tar det ytterligare några år innan det kommer över till oss i USA. 

Jostein Birkeland, Sustainability Consulting Technologist på HPE,  med ansvar för hållbarhetsfrågor i Europa, Norra Afrika och Mellanöstern instämmer.

– Den generella bilden jag får är att hela Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet är mycket längre fram. Medan man i övriga Europa, oftare är ute efter att få en presentation eller en diskussion om hur en verksamhet kan arbeta med hållbarhet, har verksamheter i Sverige och i Norden redan påbörjat en sådan resa och ställer därför mer specifika frågor om till exempel klimatavtrycket för ett visst datacenter. 

31 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Atea/John Resborn, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng