Femfaldig ökning av mobil-attacker

Trasig Mobil Med Smile På Orange Bakgrund

I början och i slutet på februari sågs en femfaldig ökning av försök att stjäla känslig information på mobiler. Det visar en undersökning från it-säkerhetsföretaget Proofpoint.

Det huvudsakliga målet för de som attackerar är att komma åt olika sorters kritiska inloggningsuppgifter, genom att stjäla användarnamn och lösenord. Både Apple- och Android-telefoner är utsatta, men Proofpoint noterar att den senare plattformens relativa öppenhet för tredjeparts-appar gör Androidanvändarna extra sårbara.

Influensa-bot allvarlig

Utöver phishing-attacker, där användaren får SMS med uppmaningen att fylla i sina kontaktuppgifter på fejkade webbsidor, finns också malwares, eller sabotageprogram, som FluBot, som har varit välkänt sedan november 2020. När FluBot aktiveras hos en användare, sprider det sig sedan till kontakter i telefonboken och skickar SMS till dessa, varför det har fått namnet, det vill säga influensa-bot.

Ett annat välkänt sabotageprogram är TangleBot som framförallt innan julen 2021 plågade mobilanvändare med SMS om att trycka på länkar för att kontrollera en försändelse från till exempel DHL. Efter att användaren har tryckt på länken kan en hackare gå in och stjäla känslig information.

”Klicka aldrig”

Dessa är bara några av flera exempel, och den vanliga rekommendationen råder, det vill säga att vara kritisk mot konstiga meddelanden som dyker upp.

– Konsumenter måste vara väldigt skeptiska för meddelanden från okända källor. Det är viktigt att aldrig klicka på dessa, hur realistiska de än ser ut att vara, säger Jacinta Tobin, VP för Cloudmark operations på Proofpoint.

Källa: ZDNet

9 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng