Ekot lyckas skicka mejl som försvarsministern – igen

Peter Hulqvist Försvarsminister

Sveriges Radio Ekot har för andra gången på några månader lyckats skicka mejl som ser ut att komma från försvarsminister Peter Hultqvists riktiga mejladress. Det beror på att Regeringskansliet saknar ett av de grundläggande skydden mot bluffmejl.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Här behöver Försvarsdepartementet sopa rent framför egen dörr, säger Kristdemokraternas Mikael Oscarsson.

Saknar skydd för obehöriga

I december lyckades Ekot skicka mejl som såg ut att komma från Peter Hultqvists autentiska mejladress. Nu har Ekot kunnat skicka liknande mejl under intervjuer med flera ledamöter i försvarsutskottet.

Anledningen till att bluffmejlen går att skicka är att Regeringskansliet inte använder skydd som försvårar för obehöriga att utge sig för att mejla från någon av kansliets mejladresser.

"Säkerhetspolitiska mycket värre"

Över hälften av Försvarsutskottets ledamöter anser att Regeringskansliet nu behöver se över sin it-säkerhet. Inte minst på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Säkerhetspolitiska läget har blivit mycket värre och det ställer ju ännu högre krav på oss när det kommer till säkerheten för vår kommunikation, säger Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesperson. 

Källa: Ekot

22 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson säkerhetFoto Regeringskansliet, Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng