– Barnen och ungdomarna har en av de viktigaste rollerna i processen med att göra ljusinstallationen levande. Deras deltagande är en del av konstverket. Utan deras engagemang berättar installationen ingen historia eller ger oss en bild av måendet i och mellan Helsingborg och Helsingör”, säger Alexandra Hvalgren, processledare, Helsingborgs stad.
60 sensorer
Konstprojektet kommer att återspegla datainhämtning från cirka 60 stycken sensorer runtom i både Helsingborg och danska Helsingör, genom att i realtid skifta i olika färger. Sensorerna kommer att samla in data om bland annat luftfuktighet, partikelföroreningar, bullernivåer, temperatur och lufttryck.
Data om städernas aktivitet på sociala medier och en webbapp där invånare kan registrera sitt mående, kommer också att hämtas in.
Workshop med barn
I mitten på mars anordnas workshops med barn och ungdomar från båda länder, där de får lära sig hur sensorerna fungerar och där de som deltagarna kommer vara med att utveckla och bidra till konstverkets utformning.
Installationen kommer först att visas i Helsingör under april och sedan i Helsingborg på Dunkers kulturhus mellan den 3 juni och 3 juli, och kommer att vara en av programpunkterna på stadsmässan H22 City Expo.
Källa: Helsingborgs stad