ALS-drabbad kommunicerar med tankekraft

Hjärna Med Aktivitet I 3D

En man med nervsjukdomen ALS kunde beställa soppa och öl, tack vare elektroder som opererades in i hans hjärna. Det är första gången någonsin den här typen av kommunikation har möjliggjorts.

– Det är verkligen otroligt att kunna återställa möjligheten för kommunikation med någon som är i ett helt inlåst stadium. För mig är detta ett oerhört genombrott, säger Jaimie Henderson, neurokirurg vid Stanforduniversitetet, som inte har varit delaktig i arbetet.

Mannen som bor i Tyskland, diagnostiserades med ALS år 2015. ALS är en ovanlig neurodegenerativ sjukdom som gör att nervcellerna som styr kroppens muskler långsamt förtvinar. Sedan 2016 har han inte kunnat tala och har behövt en ventil för att andas.

Från ögonrörelser till elektroder i hjärnan

Till en början kunde han kommunicera med hjälp av ögonrörelser, men efter ytterligare ett år kunde han inte längre fixera sina ögon på en och samma plats, och trots nya smarta sätt att läsa av hans ögonrörelser, blev det svårare och svårare att kommunicera.

Familjen tog kontakt med kirurgerna och forskarna Niels Birbaumer vid University of Tubingen och Ujwal Chaudhary på ALS Voice gGmbH som erbjuder så kallade BCI:er, brain-computer interface.

Grabbar, det här funkar så obehindrat.

De förslog för familjen att operera in små elektroder som registrerar elektrisk aktivitet och efter att mannen, med hjälp av ögonrörelser, och hans familj lämnat sitt godtycke ägde operationen rum i mars 2019.

Öl och film

Med hjälp av implantatet kunde mannen se och tolka sina egna hjärnvågor på en skärm, och med hjälp av återkoppling i form av ljudsignaler, stava ut ord och meningar. En av de första meningarna han kommunicerade var ”grabbar, det här funkar så obesvärat”.

Han har också berättat att han älskar sin coola son, bett om soppa och öl, och beskrivit hur han helst blir flyttad och masserad, och bett om att få titta på film med sin son.

Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Man Med Als2

Patienten stavar ut ord, bokstav för bokstav, och får feedback i form av ljud.

Ja eller nej

Sedan operationen har mannen framförallt bara kunnat kommunicera med jag eller nej-svar, vilket kan ha flera orsaker, som till exempel att celler i hjärnan har börjat se på elektroderna som ett hot utifrån och klumpat ihop sig kring dem.

Men familjen säger att kommunikationen det första ett och ett halvt året var oumbärlig och att man kommer långt på ett ’ja’ eller ett ’nej’.

Källa: MIT

24 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Nature, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng