8 av 10 tror att kollegan är ett säkerhetshot

Kvinna Tittar Misstänkt Mot Annan Dam På Jobbet

Vi verkar sakna förtroende för hur våra kollegor hanterar sina mejl och sociala medier, vilket gör dem till det största säkerhetshotet mot ens verksamhet. Det visar en undersökning från it-säkerhetsföretaget Mimecast.

– Mänskliga fel har historiskt sett varit en av huvudorsakerna till att en cyberattack lyckas, men det är slående hur många dåliga vanor vi ser hos varandra. Därför har företag idag en stor utmaning i att intensifiera sina it-säkerhetsutbildningar, säger Johan Silkenäs, Mimecasts Global Director of MSP Services.

It-attackers omfattning oroar

Att kollegor delar affärskritisk information i sociala medier och har svaga lösenord, var det som oroade de cirka 1 400 respondenterna från flera olika länder som ingick i Mimecasts studie om den upplevda it-säkerheten i den verksamhet man arbetar.

Över 80 procent anser att företaget utsetts för en för vissa liten, för andra stor, risk. Utöver oron för sina kollegors slarv och naivitet, är de tillfrågade också bekymrade över att dagens it-attacker blir alltmer avancerade och omfattande.

Få säkerhetsutbildningar

Samtidigt är det endast knappt en av fyra av de tillfrågade som löpande får säkerhetsutbildningar, framförallt om de arbetar på mindre företag.

– Vi upplever att den digitala omställningen har öppnat mångas ögon för cyberhot och att allt fler företag idag erbjuder säkerhetsutbildningar. Dock har alldeles för många verksamheter en stor eftersläpning i utbildningen. Cyberhot utvecklas idag såpass snabbt att det inte räcker att bara ha ett enda utbildningstillfälle per år, säger Johan Silkenäs.

Källa: Dagens infrastruktur

31 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng