40 miljoner till cyberförsvarskampanj

Microsoftteams Image (37)

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB; Morgan Johansson, justitieminister; Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen.

Regeringen satsar 40 miljoner kronor för att öka allmänhetens beredskap kring cyberattacker. Enligt Säpo finns inga konkreta uppgifter om en ökning av cyberhot mot Sverige på grund av kriget, men både Säpo och MSB uppmanar verksamheter att stärka sitt säkerhetsarbete. Det framkom på en presskonferens under tisdagen.

Med anledning av den nuvarande invasionen av Ukraina bjöd justitieminister Morgan Johansson in till presskonferens om cybersäkerhet under tisdagseftermiddagen. Deltog gjorde även Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på MSB, och Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen.

För att höja allmänhetens beredskap och medvetenhet får MSB i uppdrag att tillsammans med polisen genomföra en bred informationskampanj. Till detta avsätts 40 miljoner kronor.

– Vi vet att Ryssland har en stor förmåga att genomföra cyberattacker mot länder, företag och myndigheter. Även om Sverige kanske inte är ett primärt mål kan det inte uteslutas att vi kan komma att drabbas, säger Morgan Johansson.

Inga uppgifter om ökad hotbild

Enligt Säpos säkerhetspolischef Charlotte von Essen finns inga nuvarande, konkreta uppgifter om ett ökat hot på grund av rådande säkerhetsläge.  

– Men situationen kan komma att påverka säkerheten på sikt. Det är också en svårbedömd situation som skiftar. Det pågår aktiviteter hela tiden och vi bedömer löpande det vi ser och följer utvecklingen noga, säger hon.

Enligt Charlotte von Essen är Säpo medveten om att främmande makter är beredda att gå långt för att gynna sina egna säkerhets- och försvarsmål, och samverkar bland annat därför med myndigheter och organisationer både i och utanför Sverige.  

Hon betonar också vikten av ett fungerande civilt cyberförsvar i Sverige. 

– Även om situationen i nuläget inte har inneburit ett förändrat säkerhetshot finns anledning att understryka vikten av ett fullgott säkerhetsskydd för att minska sårbarheten i en sårbar verksamhet. Det är en viktig del av uppbyggnaden av det civila försvaret, och inte minst viktigt för att skydda sig mot cyberangrepp.  

Råd till allmänheten

MSB uppmanar alla verksamheter att höra av sig om man ser eller hör något. Myndigheten uppmanar även organisationer och privatpersoner att se över vissa grundläggande åtgärder man kan göra för att stärka sin beredskap.

– Uppdatera din mobil, dator eller platta. Byt gärna lösenord och skydda din e-legitimation, klicka inte på länkar. Om du behöver tekniskt stöd kan du ta kontakt med din leverantör. Polisanmäl om du misstänker att något brott har begåtts. Och var källkritisk med vad du delar vidare för information.

– Vi delar löpande information på Cert.se, och på Infosäkkollen.se finns hjälp för bland annat kommuner. Där kan du även byta erfarenheter med andra i liknande i situation, säger Charlotte Petri Gornitzka. 

1 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson, Tim LefflersäkerhetFoto Regeringen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng