Pricerunner stämmer Google på 22 miljarder

Kundvagn Med Telefon I Med Google Shopping Logo På

Jämförelsesajten Pricerunner menar att Google, trots en tidigare fällning, manipulerar priser som visas i sökresultatet och därigenom gynnar sin egen produkt- och prisjämförelsetjänst Google Shopping. Summan på 22 miljarder kan på sikt komma att öka. 

Därigenom har Google skadat europeiska konsumenter som får betala för mycket när de shoppar på nätet samt Pricerunner och övriga prisjämförelsetjänster. Eftersom överträdelsen fortsatt pågår ökar skadeståndskravet varje dag, varför det slutliga beloppet i stämningen sannolikt kommer att vara betydligt högre, skriver Pricerunner i ett pressmeddelande.

Redan 2017 kom EU-kommissionen fram till att Google bröt mot konkurrenslagstiftningen i EU. Det skedde genom att man främjade sin egen jämförelsetjänst Google Shopping framför andra liknande tjänster. I och med att Google är så pass dominerande på marknaden är bolaget skyldigt att i viss mån släppa fram konkurrenter.

Enligt den utredning som Pricerunner har beställt från revisionsbyrån Grant Thornton är de varor som visas i Google jämförelsetjänst i snitt 12-14 procent dyrare än varor som visas hos andra tjänster.

Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi i dag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu, säger Mikael Lindahl, vd för Pricerunner.

Källa: Pricerunner 

8 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng