Ny webbtjänst för turismdata

Tillväxtverket, Webbtjänst; Svensk Flagga På Tandpetar I Förgrunden Och Husvagn I Bakgrunden

Nu blir det lättare att få en överblick av den totala så kallade inkvarteringsstatistiken för svenska hotell och andra turistboenden, med Tillväxtsverkets nya webbtjänst.

– Nu gör vi det ännu enklare att digitalt ta del av inkvarteringsstatistiken löpande. Statistiken är en viktig och efterfrågad kunskap om beläggningsgraden på olika svenska kommersiella turistboenden. Vi gör den mer visuell och översiktlig, vilket förhoppningsvis ska göra den mer effektiv och användbar framöver, säger Jimi Löfman, ansvarig analytiker på Tillväxtverket.

Statistik per kommun eller dag

I webbtjänsten samlas statistik från hotell, campingplatser, stugbyar med mera, om inkvarteringsstatistik, alltså hur många uthyrningsutrymmen som är belagda. Datan samlas in och sammanställs av Tillväxtverket en gång i månaden.

– Nytt är att statistiken nu går att bryta ner på kommunal nivå och det är något som har efterfrågats av användarna under en längre tid. En annan spännande nyhet är att man kan ta fram statistik per dag. Det gör att du kan se hur gästnätter och beläggningsgrad påverkas av till exempel större evenemang och högtider, säger Jimi Löfman.

Löpande kvalitetskontroller

Parallellt görs kvalitetsundersökningar av datan och tjänsten utvecklas i enlighet med regeringens särskilda satsningar på turism och besöksnäring.

– I detta första skede lanserar vi inkvarteringsstatistiken i vår nya statistikportal. Men planen är att även undersökningarna Svenskars Resande och IBIS, som mäter inkommande besökare i Sverige, ska publiceras där framgent, säger Jimi Löfman.

Om inkvarteringsstatistiken

Inkvarteringsstatistiken ingår i Sveriges officiella statistik och är en totalundersökning och omfattar samtliga hotell, pensionat, kurs- och konferensgårdar och vandrarhem med minst fem rum eller nio bäddar, alla stugbyar med minst fem stugor eller 20 bäddar samt alla campinganläggningar, STF-anslutna anläggningar och kommersiella förmedlare av privata stugor och lägenheter.

Inkvarteringsstatistiken används bland annat som underlag till beslut om särskilda turistsatsningar på lokal, regional och nationell nivå. Uppgifterna som samlas in ligger även till grund för beräkningen av rese- och turistindustrins effekter på Sveriges ekonomi och sysselsättning. Statistiken har tidigare legat på SCB hemsida.

Källa: Tillväxtverket

Källa: Tillväxtverket

4 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng