Meta: Facebook och Instagram kan läggas ned i Europa

Bild På Eu Flagga I Bryssel Och Mark Zuckerberg Vd På Meta

Facebook och Instagram kan stängas ned i Europa om inte EU ändrar sina lagar för dataöverföring. Det framkommer i Metas kvartalsrapport.

Meta, företaget som äger bland annat Facebook, Instagram och Whatsapp, meddelar att flera av deras tjänster kan läggas ned i Europa. Anledningen är EU-lagstiftningen som gör att företag inte får överföra personlig data om EU-medborgare till USA. I sin kvartalsrapport skriver Meta:

Troligtvis skulle det innebära att vi inte kommer kunna erbjuda ett antal av våra mest välkända produkter och tjänster, inklusive Facebook och Instagram, i Europa. Det skulle leda till negativa effekter på våra affärer, på vårt finansiella tillstånd och påverka resultat från verksamheten.

Mediestrategen Brit Stakstron tror att Meta med sina uttalanden vill sätta fokus på frågan om personlig integritet på nätet.

– Men vem riktar sig det här till? Vill Meta att EU ska reagera och backa eller är målet att få igång amerikanska processer? Det ger i alla fall en bild av hur beroende de amerikanska nätjättarna är av hur avtalen ska se ut, säger hon till SvD.

Just nu utreder IDPC, irländska dataskyddsmyndigheten, hur data om EU-medborgare eventuellt ska kunna överföras till USA. Beslut i frågan väntas komma senare i år.

– Utredningen pågår fortfarande men är långt framskriden och vi kommer att gå vidare med att lägga fram ett beslut framför våra europeiska kollegor under 2022, säger Graham Doyle, biträdande kommissionär på IDPC, till SvD.

Källa: Svenska Dagbladet

7 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock, Wikimedia commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng