Majoriteten av ransomwareoffer betalar – ofta förgäves

Hänglås Och Personer Vid Övergångställe

Vid 58 procent av alla ransomwareattacker har den infekterade organisationen valt att betala angriparnas begärda lösensumma. Men endast vid hälften av fallen där lösensummor betalats in har offret fått tillbaka sin krypterade data. Detta och mycket mer visar en ny rapport från Proofpoint.

Där 2020 lärde oss om behovet av att vara lyhörda inför förändringar, lärde 2021 oss om behovet av att bättre skydda oss själva, säger Örjan Westman, Nordenchef på Proofpoint.

Proofpoint har lanserat sin årliga rapport State of the Phish som nu går igenom säkerhetsåret 2021. Rapporten visar att vid 58 procent av alla ransomwareattacker har den infekterade organisationen valt att betala angriparnas begärda lösensumma. När betalningar har skett ska det endast vid 54 procent av tillfällena ha inneburit att den attackerade verksamheten fått tillbaka kontrollen över sin data och sina system.

Krav på ytterligare lösensummor

Vid en tredjedel av fallen har det istället lett till att offren krävts på att betala ytterligare lösensummor innan de återfått kontrollen av sina system. I tio procent av attackerna där angriparna ville åt en ytterligare betalning har offret vägrat betala denna och därmed tappat tillgången till sin data.

Det finns även varianter där den attackerade verksamheten får tillbaka sin data efter att de har betalat in en lösensumma, men angriparna fortsätter med hot om att läcka stulen data om offret inte betalar ännu mer pengar.

Av de deltagande i rapporten uppgav även 42 procent att de någon gång under 2021 klickade på en skadlig länk, laddade ned skadlig programvara eller avslöjade personliga uppgifter eller inloggningsuppgifter. 

Källa: Proofpoint, Offentliga Affärer

24 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng