IDC: AI-investeringar når 432 mdr dollar i år

Ansiktsigenkänning Med Personer Som Går På En Gata

De globala investeringarna i AI kommer att öka med 19,6 procent i år, och nå ett värde av 432 miljarder dollar. 2023 kommer investeringarna överskrida 500 miljarder.

AI har dykt upp som nästa stora innovationsvåg. Framsteg inom språk-, röst- och bildteknologier samt multimodala AI-lösningar revolutionerar vår effektivitet. Sammantaget är AI tillsammans med mänsklig kreativitet en stark möjliggörare för företag att skala upp och frodas i den här digitala transformationseran, säger Ritu Jyoti från IDC.

IDC delar in AI-marknaden i tre områden: mjukvara, hårdvara och tjänster. Enligt analysföretagets senaste rapport stod investeringar i mjukvara för 88,3 procent av totalen under 2021. 

En siffra som dock kommer att minska en aning under 2022 och 2023, i och med att satsningar på både hårdvara och tjänster ökar kraftigt.

Tjänster kommer att växa mest de kommande fem åren med en årlig genomsnittlig tillväxttakt (CAGR) på 22 procent. På hårdvaruområdet blir tillväxttakten något lägre, 20,5 procent.

Sammanlagt över de tre olika områdena kommer investeringarna att landa på 432 miljarder dollar i år. 2023 väntas ökningen fortsätta och investeringarna kommer då överstiga 500 miljarder dollar.

Källa: IDC

21 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng