Google vill stoppa spårning på Android-telefoner

Android Telefon I Hand

Google vill nu strama upp integritetsskyddet för användare av dess Android-telefoner. Bolaget ska begränsa hur användarna kan spåras av annonsörer, bland annat gällande data som delas med tredje part.

Google expanderar sitt Privacy sandbox-initiativ till att även omfatta Android, skriver bolaget i ett blogginlägg. Arbetet sträcker sig över flera år och syftet är precis som med Privacy sandbox-initativet för webben att hitta alternativa lösningar för tredjepartskakor. På så sätt vill man fortsatt kunna skapa relevanta annonser utan att tumma på användarnas integritet.

Visionen är att delningen av annonsprofiler mellan olika appar ska begränsas, men också att datatillgången utifrån dessa ska begränsas gentemot tredje part.

För snart ett år sedan fick Iphone-användare frågan om de ville slå av spårningen i sina telefoner, vilket blev ett dråpslag för bland annat Facebook. Moderbolaget Meta har berättat att Apples förändring kommer att leda till minskade intäkter på 10 miljarder dollar, bara i år.

Här flaggar dock Google för att begränsningar kan införas tidigast om två år. I blogginlägget skriver Google:

Andra plattformar har tagit ett annat förhållningssätt till annonsintegritet, där man begränsat befintlig teknik som används av utvecklare och annonsörer. Vi tror att sådana tillvägagångssätt kan vara ineffektiva och leda till sämre resultat för användarintegriteten och utvecklarföretagen, om man inte först tillhandahåller en integritetsbevarande alternativ väg.

Källa: Dagens Media, Google

17 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng