FN: Nordkorea betalar missilprogram med stulen kryptovaluta

Nordkoeras Flagga Och Kryptovalutor

En ny rapport som lämnats in till FN visar hur Nordkorea stjäl miljontals dollar i form av kryptovalutor. Trots sanktioner ska landet på så sätt ha kunnat fortsätta med sitt missil- och kärnvapenprogram.

Enligt rapporten har Nordkorea tillskansat sig digitala tillgångar, som till exempel kryptovalutor, till ett värde av mer än 50 miljoner dollar, från 2020 till mitten av 2021.

Pengarna ska bland annat ha stulits från kryptovalutahandlare i Nordamerika, Europa och Asien, och lär ha varit en viktig inkomstkälla för Pyongyangs fortsatta utveckling av kärnvapen, vilket FN sedan tidigare har förbjudit.

Två miljarder dollar sedan tidigare

Redan 2019 meddelade FN att Nordkorea totalt kan ha kommit över så mycket som två miljarder dollar genom sofistikerade cyberattacker.

Vidare beskriver rapporten hur den humanitära situationen har förvärrats de senaste åren, troligen på grund av landet stängt sina gränser under pandemin. I brist på information, är det också svårt att avgöra hur mycket internationella sanktioner har påverkat landet, skriver man.

Källa: BBC

7 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng