EU vill bygga eget satellitsystem för internet

Satellit I Rymden

EU vill bygga ett rymdbaserat kommunikationssystem för cirka 63 miljarder kronor. Planen är bland annat att det ska minska risken att Europa hamnar efter Kina, Ryssland och USA på området.

EU-kommissionen har tagit fram en plan för att bygga ett rymdbaserat säkert kommunikationssystem för 6 miljarder euro, cirka 63 miljarder kronor. Systemet ska kunna tillhandahålla internetuppkoppling för både myndigheter, företag och konsumenter i Europa.

– Vår nya konnektivitetsinfrastruktur kommer att erbjuda snabba internetanslutningar, fungera som ett stöd för vår nuvarande internetinfrastruktur, öka vår motståndskraft och cybersäkerhet och bidra med konnektivitet i hela Europa och Afrika, säger rymdkommissionär Thierry Breton.

Med detta vill EU säkerställa att man precis som Kina, Ryssland och USA har en egen lösning på plats och inte sackar efter på området.

EU:s bidrag uppgår till 2,4 miljarder euro under perioden 2022-2027. Andra delar av finansieringen kommer från offentlig sektor såsom EU:s budget, EU:s medlemsländer och bidrag från Europeiska rymdorganisationen. Dessutom tillkommer investeringar från privat sektor.

Källa: Omni, Uk.pcmag.com

16 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng