Domsjö Fabriker möter framtiden med EDR och molnet

Bild På Domsjö Fabriker

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker har sina produktionsanläggningar i Alfredshem i Örnsköldsvik.

För Domsjö Fabriker från Örnsköldsvik ligger it-fokuset på säkerhet och att gå till molnet. En ny säkerhetsplattform samt molnbaserade HR- och ekonomisystem säkrar upp, förenklar och effektiviserar verksamheten. 

Domsjö Fabriker

Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker förädlar virkesråvara till cellulosa, lignin och etanol. Cellulosan används bland annat till kläder, tabletter för läkemedel och konsistensgivare. Ligninet nyttjas som ett tillsatsmededel i betong och bioetanolen säljs i sin tur till Sekab och återfinns sedan i bland annat spolarvätska och målarfärg.

Domsjö Fabriker är en del av Aditya Birla Group, en multinationell företagssfär med bas i Indien. Med det stora moderbolaget Aditya i ryggen ligger cybersäkerhet ständigt som ett stort fokusområde.

Hotbilden förändras hela tiden och det kommer absolut attacker mot oss i Sverige, men ännu mer mot moderbolaget i Indien. Här har vi vår koncern-CISO som ställer höga säkerhetskrav. Just nu arbetar vi med att standardisera en ny EDR-plattform (Endpoint Detection and Response) och några ytterligare åtgärder för att uppnå en säkrare it-miljö, säger Lennart Nordin, it-chef på Domsjö Fabriker.

Stort fokus på effektivitet

Domsjö Fabriker är verksamt på en annorlunda marknad på så sätt att det finns relativt få kunder. Därför ligger fokuset mer på att utveckla och förbättra sina egna produkter för framtiden.

Kunderna som finns fyller hela produktionstiden dygnet runt. För oss handlar it-arbetet inte om att växa utan om att göra verksamheten effektivare, enklare, säkrare och billigare.

Just nu ligger det digitala fokuset på nya verksamhetssystem. Bolaget byter från sitt tidigare on-prem-ekonomisystem till ett molnbaserat sådant. Samma resa till molnet är planerad för HR-systemet, och även här finns ett säkerhetstänk i bakgrunden.

Nyare system innebär allt som oftast högre säkerhet. Dessutom blir vi effektivare varje dag och vi plockar bort en hel del manuellt arbete. Målet är att minska arbetsbördan och få till snabbare arbetsprocesser, exempelvis vid ett bokslut. Integrationen i nyare system förbättras också vilket medför ett smartare arbete.

Landsöverskridande projekt

Arbetet med det nya ekonomisystemet har skett koncernövergripande i ett projekt med personer verksamma i Indien, Norge och Danmark.

Att det var ett så pass internationellt projekt funkade faktiskt bättre än vad vi kunde ana. Här blev tidsskillnaden en fördel, inte en nackdel, eftersom vi kunde ge indierna arbetsuppgifter på dagarna och de arbetade även under ”våra kvällar”. Vi fick fler arbetstimmar per dygn.

Nu när några av de nya systemen är på plats kommer det fortsatta arbetet att handla mycket om integrationer mellan diverse on-prem-system och molnsystem.

Exempelvis ska en faktura kunna gå sömlöst mellan säljsystemet och ekonomisystemet, och när den sedan är inbetald direkt tillbaka till säljsystemet. För oss handlar framtiden om att göra processer effektivare så att vi kan tjäna mer pengar på samma mängd kunder, avslutar Lennart Nordin.

11 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Domsjö Fabriker

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng