Dans i VR på Göteborgsoperan

Avatarer, Vr, Göteborgsoperan; Dansare I 3D

Göteborgsoperan sätter upp en föreställning där besökarna kommer att förses med VR-glasögon och följa dansare som två 3d-modeller.

Den nya föreställningen i Göteborg heter ”Here not here” och kommer att ta publiken på en VR-resa i lokalerna på Göteborgsoperan.

Avatarer som guidar

Avatarer återger rörelserna från två dansare som kommer att leda publiken genom kulvertar och gångar på operan, och publiken kan komma nära dansarna eftersom de är 3d-modeller.

Upplevelsen möjliggörs genom att dansarna förses med en kostym med markörer som bevakas av 25 olika kameror i lokalen. När de dansar samlas en helhetsbild från alla kamerorna och skapar ett sorts animationsskelett som sedan avataren utgår ifrån.

Denna data förs sedan över till VR-glasögonen som personerna i publiken har på sig.

Undersöka framtidens konstformer

Bakom föreställningen står den mångåriga koreografen och regissören Maxine Doyle från Storbritannien och scenografen Es Devlin som har ansvarat för scenshower för bland annat U2, Beyoncé och två OS-invigningar.

Initiativet är ett samarbetsprojekt mellan bland annat Göteborgsoperan, Västra Götalandsregionen, Visual arena på Lindholmen science park och andra leverantörer och syftet är att undersöka alternativ för framtidens digitala scenkonst.

Källa: Di Digital

8 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng