Bolidens nya digitaliseringskontor

Andreas Stenlund, it-chef Gruvor, Boliden.

För att tillvarata alla goda idéer som rör teknik och verksamhetsutveckling startar Boliden ett digitaliseringskontor. Förhoppningen är att det ska leda till konkreta lösningar och arbetssätt, inom alltifrån komponentbyten i maskiner till smartare analys av data i bolagets gruvor. 

– På Boliden är vi mitt uppe i att starta upp vad vi kallar ett digitaliseringskontor för affärsområde Gruvor, som ska hjälpa och stötta verksamheten i den digitala transformationen, säger Andreas Stenlund, it-chef Gruvor, Boliden.

Vad kan det handla om för hjälp?

– Det är faktiskt allt möjligt. Vi har en utmaning nu med att börja implementera den nya tekniken som vi har tagit fram. Det kan vara alltifrån att stötta med implementation av nya rapporter som ska ut i verksamheten och nya automationslösningar till hur vi förbättrar processer som finns i verksamheten och hur vi jobbar bäst och smidigast med infrastruktur för att kunna leverera it-säkra plattformar.

Tekniken finns där och nu vill ni omsätta det så smart som möjligt, är det så?

– Precis. Det är ett flöde från bra innovation och goda idéer, och vi behöver ha ett ställe att lämna över till och som kan göra verkstad av dessa, så att det blir lättare att hitta den lösning som skapar mest värde för verksamheten. Digitaliseringskontoret kommer bli kittet mellan it och verksamheten och stötta i den här processen och därmed hjälpa hela vår organisation.

Har du några exempel på lösningar?

– Vi arbetar ju mycket med surfplattor i verksamheten, och det har rullats ut på flera platser. Där kan det finnas rapporter som berättar precis vad ens nästa arbetsuppgift är, vart du ska med mera. Vi arbetar också med ett projekt som drivs av verksamheten, som handlar om att bättre kunna följa start- och stoppaktiviteter. På så sätt kan vi bättre följa var det finns flaskhalsar och om en aktivitet blir klar tidigare än vi tänkt oss.

Kan ni också följa hur era maskiner mår?

– Det är ju en sorts helig graal att kunna veta när maskindelar och -komponenter behöver bytas ut, innan maskinen slutar att fungera. Där är tillgång till data blir en stor och viktig del och att samla den i de plattformar som finns för att kunna dra mest värde av dem. Där arbetar vi med en specifik produktionsdataplattform där vi vill att allt detta samlas, från alla olika system, för att kunna dra rätt slutsatser.

Är digitaliseringskontoret ett permanent inslag eller ett projekt?

Digitaliseringskontoret kommer bli kittet mellan it och verksamheten.

– Det är ett permanent inslag som vi hoppas ska kunna stötta verksamheterna på rätt sätt. Nu startar vi upp det inom affärsområde Gruvor, men vi ser ju att vi kan arbeta affärsområdesövergripande. Det blir intressant med tanke på att vi har flertalet gruvsajter, som tillsammans kan hjälpa varandra att tillvarata goda idéer. Genom det här kontoret kommer vi att kunna kanalisera innovationskraften i hela affärsområdet. Det är vår förhoppning och vårt mål.

Hur arbetar ni med hållbarhetsfrågan?

– Boliden har som mål att bli det mest klimatvänliga och hållbara gruvföretaget i världen. Det är inget dåligt mål och det är något vi verkligen satsar på. I det arbetet är tillgång till data från sensorer i gruvor, eller information hur mycket energi vi förbrukar, en nyckelfaktor för att kunna optimera dessa processer, tror vi. Vi har flertalet spännande projekt med IoT- och flödesmätningar på det här området som vi hoppas ska kunna hjälpa oss att i slutändan förbättra vårt klimatavtryck.

9 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister, Boliden

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng