9 av 10 får tillgång till 5G 2023

Tjej Tittar I Sin Mobil På Stan

Telenor och Tele2 intensifierar 5G-arbetet och rullar nu ut nätet till ännu fler delar av Sverige. Innan 2023 är slut ska 90 procent av befolkningen få tillgång till 5G-nätet, och de resterande procenten ska nås 2024.

Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility accelererar arbetet med 5G i Sverige. Ambitionen är att nå 90 procent av befolkningen under 2023. Parallellt arbetar operatörerna även med att modernisera 4G-nätet, vilket ska öka dess kapacitet med 200-300 procent.

– Utbyggnaden av 5G är nog den största nätmodernisering som vi gjort för våra användare. Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger Björn Lindberg, nätexpert på Tele2.

Utbyggnaden är igång på 37 orter och längst har operatörerna kommit i Stockholm och Göteborg med omnejd. Under första halvåret 2022 kommer man att utöka utbyggnaden av 5G i bland annat Malmö, Linköping, Uppsala och Visby.

– Vi står redo och vår ambitionstakt är hög. Vilka orter som kommer att bli aktuella är beroende av flera omständigheter så som bygglov, fiber och tillgång till el. Arbeten sker på flera ställen i landet samtidigt för en snabb och stabil utrullningstakt. Materialförsörjningen är också central med tanke på tillgången till halvledare, men här har vi tagit höjd för den kända brist som finns, säger Sara Kebert, nätexpert på Telenor.

Källa: Tele2, Telenor

23 februari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng