Tuffare nätregler väntar i EU – slår hårt mot techjättar

Bild På Sociala Medie Appar På En Mobil

EU-parlamentet har med kraftig majoritet röstat ja till lagförslaget DSA. I förslaget finns bland annat krav på mer transparens från stora techföretag och ett förbud mot riktad annonsering mot minderåriga. 

– Nu tar vi kontrollen tillbaka från techgiganterna. Det är på tiden att vi får en grundläggande uppdatering av vår digitala lagstiftning. DSA kan bli en ny guldstandard på techområdet, inte bara i Europa utan i hela världen, säger den danska socialdemokratiska Europaparlamentarikern Christel Schaldemose.

DSA, Digital Services Act, är en samling regler som bland annat ska göra det tydligare för stora techföretag, såsom Google och Meta, att reglera sina plattformar.

En av anledningarna till DSA är att användare ska skyddas på ett bättre sätt. En del i detta är att det ska till en ökad transparens i att användarna blir spårade, dessutom ska de få en ökad klarhet i hur algoritmer fungerar.

En annan viktig del av lagförslaget handlar om riktad marknadsföring genom övervakning eller beteendeanalyser, vilket ska förbjudas mot minderåriga. 

Därutöver ska det också till en ökad tydlighet kring vilket ansvar som tech-plattformar har för att skydda minderåriga användare från skadligt innehåll. Ett exempel som nämns är uppgifterna om att Instagram vetat om att deras algoritmer ökat risken för ätstörningar, speciellt hos unga tjejer, utan att agera. 

– Med det förslag vi lägger på bordet måste plattformarna granska sina algoritmer och se till att de inte har några skadliga effekter på användarna. Det är ett viktigt steg mot en säkrare onlinemiljö, speciellt för våra barn och unga, säger Christel Schaldemose till danska tidningen Markedsføring.

Höga bötesbelopp

Även regler kring så kallade “dark patterns” ska skärpas, vilket är ett sätt att få personer att göra vissa specifika val. Bland annat kan det ske genom att företag markerar vissa rutor i en tydligare färg för att få användaren att klicka där. Därigenom uppmuntras användaren att göra val som företaget vill, utan att hen själv är medveten om det.

Företag som bryter mot DSA-regleringar kan, enligt nuvarande förslag, tvingas böta upp till 6 procent av sin årliga omsättning. Dock kan vissa mindre företag undantas från DSA.

Nu när Europaparlamentet godkänt förslaget kan kompromissförhandlingar inledas för att få fram en slutgiltig lag, vilket kan ske redan under våren.

Källa: Europaportalen, Resumé

21 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng