Stora hållbarhetsvinster för Systembolaget

Hållbarhet; Vin På Systembolaget; It Direktör Eva Listi Copy

Vin på Systembolaget; Eva Listi, it-direktör, Systembolaget.

Nytt kassasystem har sparat Systembolaget 20 miljoner meter papper och 2 miljoner kronor under ett år. Dessutom har det statliga bolaget fått bättre kontroll och resultat i sitt hållbarhetsarbete genom att involvera och engagera sina it-leverantörer. Det menar Systembolagets it-direktör Eva Listi.

– Med vårt statliga alkoholmonopol är folkhälsa och hållbarhet en central del i Systembolagets uppdrag. Hållbarhet för oss är brett och inkluderar allt från kundmöten och mänskliga rättigheter för våra producenter, till klimatvänliga varor och it-system, säger Eva Listi, it-direktör på Systembolaget.

Eva Listi beskriver rollen som it-direktör som en transformationsmotor som ska hjälpa till att skapa rörelse i verksamhetens digitaliseringsresa, och med funktionalitet, hållbarhet, och säkerhet som de mest centrala delarna i den nya tekniken.

Ett av Systembolagets sex strategiska fokusområden handlar om att bolaget ska vara ett välkänt föredöme inom hållbarhet och bidra till en bättre framtid.

– För mig som arbetar med digital utveckling och rörelse, är hållbarhet en viktig basplatta. Och i min mening gifter sig hållbarhet och digitalisering helt och hållet.

Färre kassakvitton sparar pengar och miljön

Ett konkret exempel som Eva Listi har arbetat för är att minska antalet kvitton som skrivs ut i butikerna. I den tidigare kassalösningen skrevs kvitton ut automatiskt efter varje köp och detta gick inte att välja bort. Men sedan april 2021 har nu medarbetarna i butik möjlighet att kasta kvittot i en digital papperskorg innan det skrivs ut, om kunden inte vill ha något.

Under september 2021 innebar det att Systembolaget kunde köpa in 22 500 färre kvittorullar jämfört med samma tidsperiod 2020, vilket motsvarar 20 miljoner meter, och spara två miljoner kronor.

– Det var en gräslig massa kvitton som kastades. Avfallsfraktionen papper har minskat med cirka 4,5 ton jämfört med samma period förra året. Nu har vi en alltigenom hållbar, ekonomisk och ergonomisk lösning på plats, och kan börja titta på nästa steg mot digitala kvitton. En annan vinst i sammanhanget var att den tidigare kassahårdvaran har kunnat säljas vidare och återanvändas till 99 procent, säger Eva Listi.

Personligen tycker jag att hållbarhet är en klok och omtänksam fråga att driva.

Tätt hållbarhetssamarbete med leverantörer

Systembolaget har ett nära samarbete med samtliga sina it-leverantörer, och en stor del av it-utveckling, -förvaltning och -drift hanteras externt.

Exempelvis arbetar knappt 70 anställda på den interna it-avdelningen och leder it-verksamheten, medan över hundra leverantörer levererar stora delar enligt avtal.

Tillsammans är ett viktigt ledord och vi jobbar som ett it-lag för att leverera en väl fungerande, stabil, affärsmässig och hållbart it till Systembolaget och våra kunder, säger Eva Listi.

I denna mångfacetterade relation är det viktigt att hållbarhet hamnar högt på agendan. Därför ställs det stora krav på hur leverantörerna levererar sina tjänster och hur de själva arbetar med hållbarhetsfrågan, till exempel genom cirkulär it, klimatkompensation och arbetsförhållanden i produktion.

Kontinuerligt uppföljning

För fem-sex år sedan när Eva Listi samlade ihop de nio mest strategiska it-leverantörerna, som bolaget träffar regelbundet, och frågade om respektive leverantörs hållbarhetsstrategi, var det vissa som sa att det inte var något som de tänkt på. Men det har förändrats.

– Idag arbetar vi med kontinuerlig uppföljning, och har satt upp en hållbarhetsplattform med en dashboard i samarbete med våra strategiska it-leverantörer där till exempel servicebaserade tjänster och konsulttjänster kan följas upp på energianvändning. Snart har vi fått in material från samtliga, och planen är att dashboarden uppdateras varje kvartal så att informationen är relevant. Det blir ett roligare och mer konkret sätt att följa utvecklingen på.

Vilka är framgångsfaktorerna för lyckade hållbarhetssatsningar?

– För det första är det inte något som en enskild person ska driva. Vi jobbar tillsammans och det ska genomsyra hela organisationen, i både det lilla och det stora. För det andra får det inte bli för akademiskt och teoretiskt. Det ska synliggöras och vara enkelt med konkreta lösningar som går att följa upp. Att till exempel synliggöra våra leverantörers framsteg gör att de lär av varandra och sporrar varandra till förbättringar.

– Personligen tycker jag att hållbarhet är en klok och omtänksam fråga att driva och man mår bra av att arbeta med den tillsammans och med andra, säger Eva Listi.

24 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Systembolaget, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng