Stockholm ett nav för världens klimatteknik

Stockholm En Krona Vid Skeppsholmen

Enligt en ny rapport är Stockholm ett av världens mest attraktiva områden för investeringar inom klimatteknik. Samtidigt har det globalt skett en 210-procentig ökning av riskkapital till branschen senaste året.

– Stockholm tar plats på topplistan över de tio mest attraktiva områdena när det gäller techinvesteringar inom klimatteknik. Näringslivet i Stockholm och Sverige visar redan nu vägen när det gäller utveckling av ny teknik för en hållbar framtid. Vi måste göra allt vi kan för att fortsätta det här gemensamma arbetet och skapa lösningar på framtidens komplexa utmaningar, säger David Ringmar, ansvarig för ESG på PWC Sverige.

Investeringarna i klimatteknik från riskkapital- och private equity-bolag har ökat kraftigt de senaste åren. Under de tolv månaderna mellan juli 2020 och juni 2021 investerades det globalt 87,5 miljarder dollar.

– Det här motsvarar en ökning med hela 210 procent i förhållande till investeringarna året innan. Som jämförelse går nu 14 procent av riskkapitalet till investeringar i bolag som arbetar med klimatteknik, säger David Ringmar.

Finns utrymme för utveckling

Även om investeringarna växer kraftigt visar PWC:s kartläggning att det fortfarande finns utrymme för utveckling. Det är nämligen så att kapitalet ännu inte hittar fram till de områden som kan bidra mest till utsläppsminskningar.

Av de 15 olika tekniklösningar som analyserats gick endast 25 procent av investeringarna till de fem områden som kan minska utsläppen mest. Dessa teknikområden är solenergi, vindkraft, vätgas, matsvinn och klimatsmart mat, tillsammans representerar de drygt 80 procent av potentialen för framtida utsläppsminskningar.

– Frågan är om det är investerare som missar en möjlighet att skapa värden, eller om det rör sig om en utmaning som måste adresseras genom regelverk. Vi har nu tio år på oss att halvera koldioxidutsläppen om vi ska klara ett net zero-läge till 2050. Innovation inom just utsläppsreduktion är en kritisk faktor för att nå dit, säger David Ringmar.

Källa: PWC

28 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng