Phishing kopplat till covid-tester upp över 500 procent

Antigen Test Covid 19

Phishing kopplat till covid-tester har tagit över från de tidigare försöken som gällde vaccin. Mellan oktober 2021 och januari 2022 har angreppen angående tester ökat med 521 procent.

Tidigare har cyberkriminella som försökt utnyttja pandemin mestadels fokuserat på erbjudanden om covidvaccin. Nu, när det finns en såpass stor efterfrågan på tester och analyser, har de skiftat fokuset dit.

– Utvecklingen följer mönstret där cyberkriminella gärna använder kriser och nödsituationer för sina syften. Kombinationen av en stark efterfrågan och en stark press som gör det lätt att släppa garden leder ofta till framgångsrika attacker. Det är förstås särskilt svårt att upptäcka dem i tid när cyberkriminella blivit allt skickligare på att imitera avsändare eller använder stulna e-postkonton, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

De tre senaste månaderna har angreppen kopplat till covidtester ökat med 521 procent, enligt en analys från Barracuda Networks. Bolaget noterade för ett år sedan en likartad ökning i antalet bedrägerier men då var de inriktade på vaccin.

Barracuda Networks tipsar allmänheten att vara skeptisk till alla mejl som relaterar till covid-19-tester. Dessutom behöver företag och organisationer träna sin personal i att känna igen och rapportera attacker, samt ha en stark intern policy som säkerställer att personlig och finansiell information hanteras korrekt.

Källa: Barracuda Networks

26 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng