Meta bygger världens snabbaste AI-superdator

Telefon Med Meta Logo Framför Mark Zuckerberg På Scen

Facebooks moderbolag Meta bygger en superdator som ska bli klar under året. Enligt bolaget kommer den då att vara världens snabbaste för AI-beräkningar. Datorn tränas med riktig data från användare av plattformarna Facebook, Instagram och Whatsapp.

Redan nu har forskare på Meta börjat förbereda superdatorn AI Research Supercluster, RSC, för att träna modeller med många miljarder parametrar och den ska kunna analysera både bilder och språk.

Enligt Meta tränas modellerna med krypterad användargenererad data som dekrypteras precis före träning. Man är noga med att påpeka att RSC byggts med integritet och säkerhet i fokus och att den inte har egen anslutning till internet.

Datorn kommer bland annat att nyttjas för att göra beräkningar som Meta kan använda när man bygger metaverse.

Metaverse kan ses som en uppföljare till dagens internet där vi förväntas kliva in i internet tredimensionellt istället för att delta i det tvådimensionellt som idag.

Med hjälp av RSC hoppas Meta exempelvis på att man ska kunna få fram realtidsöversättningar som gör att personer som talar olika språk sömlöst kan samarbeta eller spela tillsammans.

Källa: ZDnet, The Verge

25 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng