Juridiken utmanar Skellefteås nya mötesrum

Skellefteå kommun har satsat på nya, aktivitetsbaserade kontor med uppgraderad mötesteknik. Men precis som för många andra kommuner råder juridiska utmaningar kring den mjukvara som används. It-tjänsteansvarig Tord Pantzare hoppas därför på ett klargörande inom en snart framtid om vad som gäller. 

– Jag jobbar främst är audio- och videokommunikation, AVK, och i Skellefteå kommun har vi satsat på att bygga om våra arbetsplatser och göra dem aktivitetsbaserade. Det har gett oss mycket mötesrum som kräver bra mötesteknik, säger Tord Pantzare, it-tjänsteansvarig, Skellefteå kommun.

Vad hoppas du att vinsterna blir med en sådan satsning?

– Att vi ska kunna mötas enklare. Det kommer troligtvis blir en del fortsatt hemarbete i framtiden, och det behöver tekniken kunna stödja. Vissa kommer att vara på plats, vissa hemma, samtidigt som externa parter som också kan vara med på mötena, och då blir tekniken viktig. Vi har valt att i första hand sätta upp detta i bland annat vårt stadshus och i Sara kulturhus där vi är nu.

Vad säger användarna?

– Det fungerar nog bra, för jag hör ingenting från någon. Hade det inte fungerat, hade det nog klagats, hehe.

Vilka är de största utmaningarna med att välja verktyg?

– De största utmaningarna vi har just nu är juridiken. Vad vi får och inte får göra när det gäller personuppgifter, GDPR och kopplingen till amerikanska molntjänster. Vad och hur saker sparas ned från ett möte, till exempel.

Vad hoppas du ska hända på den fronten?

– Att vi får fram en lagändring eller något system som fungerar för de svenska lagarna.

Vad ligger på ditt bord 2022?

– Det kommer handla mycket om omvärldsbevakning kring säkra möten och informationssäkerhet. När det gäller tekniken i sig ser jag inga stora förändringar. De satsningar vi har gjort ska hålla ett tag nu.  

26 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng