Huawei portades från 5G – stämmer Sverige på miljarder

Telekommunikationstorn Och Hand Som Håller Huawei Telefon

Huawei drar Sverige inför rätta i internationell skiljedomstol för att man portats från det svenska 5G-nätet. Skadeståndsanspråket ligger inledningsvis på 5,2 miljarder men om Huawei får rätt kan det komma att handla om så stora summor som 25-30 miljarder.

– Antagligen kan det vara närmare 30 miljarder, till och med 40 miljarder. De ska försöka kvantifiera det senare, men det är en hejdlös massa pengar. Skulle Sverige förlora så är det skattebetalarna som kommer att få stå för det här, säger Rikard Allvin, expert på handelsfrågor, till SVT Nyheter.

I oktober 2020 offentliggjorde Post och telestyrelsen, PTS, att kinesiska Huawei och ZTE skulle utestängas från det svenska 5G-nätet. Beslutet kom efter att Säpo och Försvarsmakten sagt nej. 

Huawei har överklagat beslutet men förlorat i två instanser. Nu vänder man sig istället till den internationella skiljedomstolen ICSID för att få skadestånd.

– Dels försöker Huawei nog få kompensation för fallet i sig, men det finns troligtvis även en strategisk aspekt. Att stämma Sverige på det här viset, med den här typen av jättehöga skadeståndskrav, är ett sätt att avskräcka andra länder som också står inför huruvida de ska inkludera Huawei i sin 5G-utbyggnad, säger Rikard Allvin.

Huawei menar att summan på 5,2 miljarder kronor är deras initiala förluster för perioden 2021-2025. Samtidigt menar Huawei att det bara en bråkdel av de totala förluster man kommer att drabbas av som en följd av Sveriges agerande.

Hur stor chans det är att Huawei vinner kan dock inte Rikard Allvin svara på.

– Det är jättesvårt att bedöma. Det finns ingen rättspraxis i det här heller. 

31 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng