Gartner: it-investeringar och konsultberoende ökar 2022

Gartner, It; Datorer Och Andra Prylar Mot Grön Bakgrund

De globala it-investeringarna kommer uppgå till 4 500 miljarder dollar under 2022, en ökning på 5 procent jämfört med 2021. Samtidigt kommer beroendet av externa konsulter att öka, enligt Gartner.

2022 är året då framtiden återvänder för cio:er och it-chefer. De är nu i en position där de kan se bortom kritiska, kortsiktiga projekt som präglat de senaste två åren och börja fokusera mer långsiktigt. Dock kommer kunskapsgap, löneinflation och kampen om kompetens leda till att cio:er behöver sätta sin tillit till konsulter och tjänsteföretag för att lyckas genomdriva sina digitala strategier, säger John-David Lovelock, analytiker på Gartner.

Det här leder bland annat till att området it-tjänster lär gå starkt under 2022. I sin senaste prognos för den globala it-marknaden tror Gartner att it-tjänster kommer växa med 7,9 procent till en omsättning på strax under 1 300 miljarder dollar.

Enda området som kommer växa mer än it-tjänster är företagsmjukvara. Här spår Gartner en 11-procentig ökning och en omsättning på 672 miljarder dollar för 2022. Även marknaden för digitala enheter kommer att växa men med mer blygsamma 3 procent, och därmed omsätta 813 miljarder dollar. 

Externa konsulter kommer få en allt viktigare roll ända fram till åtminstone 2025. Det beror på att förändringstakten snabbas upp och organisationer får ont om tid med att verkställa sina projekt. Det leder till en ökad diskrepans mellan vad organisationer vill uträtta och vad de faktiskt har resurser till.

Extra tydligt kommer det här vara gällande flytten till molnet, eftersom det är en nyckelfaktor för att kunna genomföra sina digitala satsningar och stödja det hybrida arbetslivet. Majoriteten av alla stora organisationer kommer att nyttja externa konsulter för att utveckla sin molnstrategi under de kommande åren, säger John-David Lovelock.

Källa: Gartner

19 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng