Ett smartare och säkrare Högsby med Freja eID

Högsby Kommun

Högsby satsar på Freja eID som gör att kommunens medarbetare kan koppla ihop sin privata e-legitimation med sin tjänstelegitimation. Inom omsorgen leder det till sänkta kostnader och minskad administration samt ökad flexibilitet och säkerhet. 

Jonas Högquist är på Högsby kommun något så ovanligt som både informationssäkerhetsstrateg och utvecklingsstrateg. Han ser det som en ynnest att få arbeta med bägge delarna.

Personer som endast arbetar med informationssäkerhet har inte alltid så bra insyn i utvecklingsdelarna, och vice versa. Informationssäkerhet kan ofta uppfattas sätta käppar i hjulet, men nu när jag är på bägge rollerna försöker jag hitta en mellanväg. Jag vill ju utveckla och testa nya saker, samtidigt som vi måste förhålla oss till säkerhetsbitarna, säger Jonas Högquist. 

Ett stort arbete som handlar om både informationssäkerhet och utveckling är kommunens val av Freja eID för tjänstelegitimering. Sedan i somras kan medarbetare i den småländska kommunen skilja mellan sin privata e-legitimation och sin tjänstelegitimation i Freja eID. 

Freja är än så länge den enda e-legitimationen som är godkänd för både privat bruk och för användning i tjänsten, vilket är en unik fördel för oss. Nu kan vi koppla ihop en anställds privata e-legitimation och organisations-ID genom en AD-integration. På så sätt blir det säkert och smidigt för de anställda. 

Minskad administration

Tekniken spås kunna generera nytta inom ett antal olika områden. Ett tydligt sådant är vården där många system tidigare krävt Siths-kort. 

 Siths-kort är ofta dyra och kräver mycket administration. Freja kräver ingen admin alls från kommunens sida, samtidigt som de har samma grad av säkerhet.

Speciellt för vårdpersonal som är rörliga i sitt arbete, exempelvis hemtjänstpersonal och hemsjukvårdare, kan eID underlätta.

Nu behövs endast en mobiltelefon, Freja eID och en app så får personalen tillgång till all information de behöver. De kommer även åt känslig information i patientjournaler i mobilen. Förr i tiden använde de papper och penna, men nu med Freja eID blir arbetet mycket säkrare och effektivare då de kan fylla i ny information på plats hos brukare. 

Jonas Högquist

Jonas Högquist, informationssäkerhetsstrateg och utvecklingsstrateg i Högsby kommun.

Öppna dörrar med mobilen

Högsby kommun tittar även på hur man kan nyttja e-legitimering för inpassering hos brukare. 

Då skulle personalen kunna öppna dörrar med hjälp av mobilen, vilket gör att de inte behöver åka och hämta nycklar lika ofta som idag. Sedan ligger det ju i allas intresse att det är rätt person som öppnar dörren till brukarens hem. Samma gäller även medicinskåpen där det finns narkotikaklassade preparat. 

Här försöker vi lösa hur vi med hjälp av tekniken kan göra arbetet ännu mer effektivt och säkert. Vi tror på sikt att den här yrkeskåren kommer bli fullt digital. 

Hur fortsätter arbetet?

Vi kommer att fortsätta effektivisera arbetet för anställda och servicen mot medborgarna. Tekniken finns för att våra medarbetare inte ska behöva syssla med administration, utan istället istället göra det de är utbildade till. Ett exempel på detta är inpassering via Freja som jag tror vi har på plats inom något år, avslutar Jonas Högquist.

12 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Högsby kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng