DHL fejkas mest av hackare

Phishing, Dhl; Kartonger Med Dhl

Fraktföretaget DHL toppar listan över bolag som hackare oftast utger sig för att vara, för att komma åt känsliga uppgifter i så kallade phishing-attacker. Det visar Check Points phishing-rapport för Q4 2021.

– Det här är det första kvartalet hittills som vi ser ett globalt logistikföretag toppa listan av bolag som det är mest sannolikt att hackare härmar. Troligtvis vill man kapitalisera på det ökade antalet potentiellt ovana online-konsumenter, som äldre personer, under årets mest hektiska shoppingperiod, säger Omer Dembinsky, data research group manager på Check Point Software.

Går om Microsoft

I snitt 23 procent av alla phishing-attacker, alltså när hackare utger sig från att vara någon de inte är för att fiska åt sig uppgifter som kan användas för att komma åt och ta över viktig information hos privatpersoner eller bolag, utfärdades under en fejkad DHL-flagg, mellan oktober och december 2021.

Microsoft används som bete i 20 procent av fallen, Whatsapp och Google i 11 respektive 10 procent. Utöver Whatsapp ökade också antalet phishing-försök på andra sociala media-plattformar, som till exempel Linkedin, som steg till femte plats jämfört med tredje kvartalet, med sina 8 procent.

– Det är fler som använder dessa sociala kanaler, inte minst på grund av pandemin och ett ökat online-handlande, och det utnyttjar hackarna.

Var aktsam

Enligt Omer Dembinsky finns det inte så mycket som de här stora plattformarna kan göra för att komma åt problemet.

– Vi måste istället uppmana människor om att håla utkik efter stavfel, konstiga adresser, felaktiga datum och andra underliga detaljer i sådana här meddelanden, säger han.

Källa: ZDNet

19 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng