Analytics kan förbjudas i EU – Google efterlyser nytt avtal

Eu Och Usa Spelpjäser I Schackspel

Analysverktyget Google Analytics bryter mot GDPR enligt den österrikiska dataskyddsmyndigheten. På sikt kan verktyget komma att förbjudas i EU. Nu efterlyser Google ett nytt avtal för dataöverföring mellan USA och EU.

Insatserna är för höga – och den internationella handeln mellan Europa och USA är för viktig för miljontals människors försörjning – för att inte kunna hitta en snabb lösning på detta överhängande problem, skriver Googles globala chefsjurist Ken Walker i ett blogginlägg.

Österrikes dataskyddsmyndighet beslutade nyligen att ett medieföretag i landet brutit mot GDPR när man använde Google Analytics. Anledningen till beslutet var att Google spårar information om användarnas enheter, bland annat ip-adresser vilket kategoriseras som personuppgifter, och skickar över informationen till servrar i USA.

Även om detta beslut direkt bara påverkar en viss utgivare och dess specifika omständigheter, kan det innebära större utmaningar. Det här belyser bristen på rättslig stabilitet för internationella dataflöden som hela det europeiska och amerikanska affärsekosystemet står inför, skriver Ken Walker.

Ett nytt Privacy Shield

Därför vill Google nu se ett nytt avtal mellan EU och USA som ska skydda datan när den förflyttar sig mellan kontinenterna.

Företag i både Europa och USA vill nu att EU-kommissionen och USA snabbt kommer överens om en efterföljare till Privacy Shield som skulle lösa dessa problem. Genom ett nytt dataramverk kan tjänsterna som används hållas igång, skriver Ken Walker.

Även i Sverige granskas användandet av Google Analytics. Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har ärenden mot bland annat Coop, Tele2, Dagens Industri och CDON gällande deras nyttjande av verktyget. Det är ännu oklart om IMY kommer gå på samma linje som deras österrikiska motsvarighet.

Vi har inte fattat beslut, men det bör komma inom kort, säger IMY:s jurist Olle Pettersson till Ny Teknik. 

Källa: Google, ZDnet, Ny Teknik

24 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng