3d-print gör gamla textilier till nya skor

3D Printade Skor Från The Sole Theory

Världens första skor gjorda på återvunna textilier.

Återvunnen textil har första gången använts som råvara för att tillverka 3d-printade skor. Förhoppningen är att projektet kan visa vägen mot en mer hållbar, individanpassad och lokal modeproduktion.

 De enorma mängderna material från Ostasien, inte minst i form av kläder och skor som flygs hit, har ett oerhört stort koldioxidavtryck. Sedan hamnar det bara i soporna. Samtidigt är efterfrågan på mer hållbara produkter jättestor, säger designern Chris Margretts från företaget The Sole Theory.

Årligen importeras 40 miljoner par skor till Sverige, samtidigt som stora mängder uttjänt textil går till förbränning. För att motverka slöseriet kom Chris Margretts på idén att skapa nya skor av gamla textilier via 3d-printing. Enligt beräkningar kan miljöbelastningen minska med upp till 95 procent per sko.

Tomas Bengtsson är vd på ZYYX Labs, företaget som utvecklar 3d-skrivarna.

Vi tror att 3d-skrivaren kommer att bli ett redskap ungefär som datorn för en ingenjör framöver och inriktar oss mot företagslösningar som är tekniskt applicerbara och som kan hjälpa kunderna. I det här fallet med inblandade textilfibrer hade jag förväntat mig fler stopp, men resultatet blev snarare plus, plus.

Sneakers i framtiden? 

Utöver ZYYX Labs och The Sole Theory deltar även Wargön Innovation, Stockholms universitet och Add North i projektet. De hoppas nu kunna fortsätta och vidareutveckla arbetet med 3d-printade skor med återvunnen textil som råvara. I dagsläget kretsar produktionen kring enkla sandaler, men i framtiden kan det handla om mer avancerade produkter.

Så småningom kanske vi kan göra sneakers. Men klart är att 3d-printing kan användas för att skapa personligt anpassade skor på beställning, där människor kan skanna sina fötter för att få perfekt passform. Nästa steg handlar bland annat om hur vi kan integrera 3d-kroppsscanning i produktionen, säger Chris Margretts.

Källa: Wargön Innovation

27 januari 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Filippa Bohlin

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng